PETIȚIE! „Susține troleibuzul din Brașov”. Vezi de ce nu este bine să inhalezi doar „Diesel” de la autobuze.

Last Updated on iulie 24, 2017 Brașovul este aproape de a bifa un record: oraș turistic, aproape de pădure, dar fără transport ecologic. Tramvaiele sunt istorie iar troleibuze li se vor alătura în amintiri. Vor rămâne doar autobuzele poluante pe diesel.

Pe Facebook, Transportul Electric din Brașov – Trecut, Prezent și Viitor a scris: „Așa ar fi putut arăta transportul ecologic în Brașov; Rămânem la concluzia că este nevoie de transport ecologic performant;

PETIȚIE! „Susține troleibuzul din Brașov”. Vezi de ce nu este bine să inhalezi doar „Diesel” de la autobuze. 1

Tragem un semnal de alarmă – trebuie evitat un posibil anunț, în toamnă, că se renuntă la rețeaua de troleibuze pentru că nu sunt rentabile. Le cerem autoritătilor să cantărească mai atent o astfel de decizie și să pună pe primul plan găsirea unor soluții de modernizare a acestui tip de transport și nu îngroparea lui”.

Petiția, Susține troleibuzul din Brașov, poate fi semnată aici:
„1. Cerem prioritizarea transportului ecologic și refacerea infrastructurii acestuia în Municipiul Brașov, cu prioritate în centrul istoric.

2. Cerem înlocuirea autobuzelor diesel cu troleibuze pe traseul 32 cât mai repede, iar pe termen mediu, pe traseele 1, 2, 4, 5, 6, 16, 31.

3. Cerem pregătirea achiziției de troleibuze noi (P.O.R. 4.1 sau alte mijloace de finanțare)

De ce este important?

Troleibuzul este cel mai eficient, nepoluant și sustenabil mijloc de transportat călători rutier. Troleibuzul este:

1. Ecologic – poluarea locala atmosferica este nula respectiv cea fonica neglijabila.
2. Economic – costul combustibililor fosili este in crestere exponentiala, al curentului electric nu
3. Ergonomic – vehiculele electrice dau dovada de versatilitate si agilitate in trafic si la rampe
4. Eficient – Franarea recuperativa specifica vehiclelor electrice permite consum redus de energie electrica
5. Sustenabil – Transportul public electric eficient implica costuri ecologice aproape nule iar infrastructura si vehiculele aferente au o viata comerciala sporita in comparatie cu alternativele Diesel.

La sfârșitul lunii mai, Consiliul Local Brașov, în ședință ordinară, a votat pentru începerea demersurilor de contractare a unui împrumut de către RATBV SA, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea achiziționării de autobuze noi destinate transportului public local de călători.

În Pre-acordul de finanțare aprobat se menționează suma de 29,75 milioane euro pentru achiziția autobuzelor diesel.

În expunerea de motive înaintată de RATBV SA pentru împrumutul BERD se propune scoaterea din funcțiune a întregii flote de troleibuze, datorită vechimii acestora. Nu se propune înlocuirea acestora cu altele noi. Se face referire la achiziționarea a 25 de autobuze mici, 45 autobuze medii și 35 articulate, în timp ce la capitolul troleibuze nu se propun achiziții.

Între timp, prin programul P.O.R. 2014-2020, axa 4.1, Brașov poate beneficia de finanțare nerambursabilă pentru 18 troleibuze noi de mare capacitate din bani europeni. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă prevede, la măsura PT5, 14 mil. EURO pentru “Pregătirea și implementarea unui plan de revigorare a rețelei de troleibuze din municipiul Brașov printr-un program de reproiectare a rețelei, de înlocuire a flotei și de modernizare a infrastructurii, în condițiile în care sistemul are capacitatea să alimenteze 170 de troleibuze simultan”.

Previous Story

FERICIRE „Ce bine ca am venit pe autostrada aseara de la Brasov la Bucuresti. Altfel, mergeam pe DN1 din Brasov pana in Predeal ca sa aflu ca e coada pana in Comarnic”

Next Story

(Foto) Jandarmeria Brașov, intervenție salvatoare în munți! „O doamna cu o fetiță în vârstă de 6 ani (turiste străine) au fost impresionate de efortul salvatorilor, copilul venind la autovehiculul jandarmeriei și oferind o floare spunându-le salvatorilor să aibă grijă de ei !”