Last Updated on iulie 5, 2017 Marți, șoferii de pe autobuzele RATBV au intrat în grevă japoneză. Conducerea spune că la sfârșitul lunii va da un răspuns la cererile lor.Dacă negocierile salariale vor eşua, angajaţii RATBv SA sunt hotărâţi să mergă cu protestele mai departe. Mai întâi va fi o acţiune de pichetare şi mai apoi o grevă de avertisment de 2 ore
Nemulţumiţi de salariile pe care le primesc, angajaţii societăţii de transport în comun din Braşov au pus marți afişe şi banderole albe la autobuze. Vor să lanseze un semnal de alarmă pentru că nu mai sunt dispuşi să muncească pentru salarii mici. Jumătate din angajaţii companiei au salariul minim pe economie. Conducerea societăţii analizează solicitările angajaţilor, cărora le va da un răspuns final până la sfârşitul lunii. Pe de altă parte, acţiunea este catalogată de şefii RATBV SA drept o încercare de a pune presiune asupra conducerii.
„Avem o salarizare mult mult sub media pe ţară a colegilor din transporturi. Să vă dau nişte cifre. 440 de angajaţi ai societăţii sunt cu salariul minim pe economie din 845 de angajaţi, deci peste jumătate. 85% din angajaţii RAT au doar cu 100 de lei peste salariul minim pe economie şi ca să vă faceţi o idee, media salariilor de încadrare pe toată instituţia este de 1580 de lei”, a explicat Ioan Drăghici, preşedinte Sindicatul Liber 2015 RAT Braşov citat de rttbrasov.ro.
Marius Şchiopu este şofer profesionist categoria D. Lucrează la societatea de transport din 2001 şi spune că s-a săturat de promisiuni. Este decis să ia şi el calea străinătăţii aşa cum au făcut-o în ultimii ani zeci de colegi de-ai săi.
„Salariul meu de încadrare este de 1650. Nu mai are rost. Puteţi să întrebaţi la conducere, să vedeţi câţi soferi au plecat şi câţi au venit. Au rămas cei vechi, mai în vârstă, care mai au puţin până la pensie”, spune şoferul Marius Şchiopu.
Conducerea societăţii spune că acţiunea de marţi a angajaţilor RAT nu este o formă de protest prevăzută de lege ci mai degrabă o manifestare a stării de nemulţumire a unora dintre angajaţi.
„La începutul lunii februarie a acestui an au început o serie de negocieri între reprezentnaţii conducerii societăţii şi reprezentanţii membrilor sindicatelor, referitoare la nivelul de salarizare. S-a convenit în această perioadă inclusiv asupra unui grafic referitor la implementarea unor măsuri, urmând ca până la sfârşitul acestei luni să se ofere un răspuns concret şi clar şi care să respecte în totalitate şi prevederile legale referitoare la socilitarea de majorări salariale”, a explicat Silviu Ştefan, purtătorul de cuvânt al RAT Braşov.
Dacă negocierile salariale vor eşua, angajaţii RATBv SA sunt hotărâţi să mergă cu protestele mai departe. Mai întâi va fi o acţiune de pichetare şi mai apoi o grevă de avertisment de 2 ore.