Last Updated on iulie 7, 2017 Nicio dezvoltare imobiliară nu va mai fi autorizată în lipsa unui drum public de acces care să fie trecut în domeniul public Aceasta este doar una dintre promisiunile pe care primarul George Scripcaru le-a făcut joi în cadrul unei întâlniri cu principalii dezvoltatori imobiliari din municipiul Brașov, alături de prefectul Marian Rasaliu și șefii instituțiilor deconcentrate, precum și șefii direcțiilor și serviciilor serviciile primăriei cu atribuții în zona de urbanism și de control și reprezentantul Companiei Apa.
Din partea Consiliului Local a participat consilierul Lucian Pătrașcu, președintele Comisiei de urbanism. Din partea dezvoltatorilor, au fost prezenți aproximativ 30 de reprezentanți, din proiecte precum Casa Nobel, Avantgarden 3, Avantgarden Coresi, CCI Construct, Tractorul Residence, Dealul Morii Residence, Urban Invest, Isaran etc Scopul întâlnirii a fost de a le prezenta investitorilor noile reglementări urbanistice care vor intra în vigoare la autorizare, dar și de a li se solicita respectarea legii și o schimbare a abordării unui proiect imobiliar.
(foto: Andrei Paul, primăria Brașov)
Unul dintre cele mai importante subiecte de discuție a fost cel legat de infrastructura rutieră și a rețelelor de utilitate publică (apă, canal, electricitate, gaz). Primarul a avertizat că nu vor mai fi eliberate autorizații de construcție pentru proiecte care nu cedează de la început municipalității un drum public realizat la nivel de infrastructură de către dezvoltator, la cote care să permită încadrarea în categoria de drum public. De asemenea, dezvoltatorul va trebui să asigure rețelele de utilitate publică (apă, canal, electricitate, iluminat, gaz) pe cheltuiala proprie, așa cum este normal în cazul unei investiții pe o proprietate privată, întrucât terenurile nu sunt ale municipalității. De asemenea, dezvoltatorii vor trebui să pună la dispoziția clienților în mod efectiv și un loc de parcare, așa cum se prevede în autorizația de construcție, aceasta fiind una dintre condițiile obținerii autorizației.
George Scripăcaru citat de bzb.ro. : „Vedem haosul şi brambureala din Tractorul, unde nu a fost rezolvată nici acum problema drumurilor, unele dintre ele fiind încă proprietate privată, astfel că nu pot fi amenajate de municipalitate, iar oamenii vin la noi şi reclamă cu nu vrem să le facem drumul. Vin la Primărie cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, stau aici cu zilele, pentru că voi (dezvoltatorii imobiliari – n.r.)nu respectaţi regulile. De multe ori, problemele pentru care vin cei de la inspectorat se confirmă în teren. Vedem că se vând apartamente frumoase, admirăm planşe în care apar chiar şi mămici fericite care plimbă un cărucior. În multe situaţii, realitatea este alta: mămica trebuie să meargă prin noroi până acasă, pentru că a avut ghinionul să se mute în primul bloc dat în folosinţă sau într-o zonă în care drumul este privat sau ipotecat. Vedem situaţii în care se obţin documentaţii pentru un demisol tehnic, care este vândut ca locuinţă, iar proprietarii vin apoi la noi să ceară schimbarea destinaţiei spaţiului. Vedem să se depun documentaţii pentru apartamente cu parcări, dar sunt vândute separat, iar maşinile sunt parcate separat”.
Până acum, majoritatea dezvoltatorilor vindeau separat locurile de parcare, la prețuri considerate foarte mari de către clienți, care preferau să își lase mașinile în afara proprietății dezvoltatorului, aglomerând trotuarele sau străzile, în timp ce locurile de parcare prevăzute în autorizația de construcție stăteau goale. În plus, proiectele trebuie să prevadă, pe lângă spații verzi și locuri de joacă și grădinițe, creșe și școli, acestea urmând să fie construite de municipalitate, dar pe terenuri puse la dispoziție gratuit municipalității de către dezvoltatori.
Primarul a afirmat de asemenea că Primăria nu va despăgubi pe nimeni și nici nu va oferi teren la schimb pentru a oferi aceste facilități, întrucât ele sunt în primul rând parte a afacerii imobiliare a dezvoltatorului și parte a poveștii frumoase pe care dezvoltatorii o vând clienților, și deci o datorie a dezvoltatorului. În special în zona străzii Nicolae Labiș și zona adiacentă, din Tractorul, în care nemulțumirea cetățenilor se îndreaptă deja, în mod nejustificat, către Primărie, a fost prezentată o situație exactă din punct de vedere juridic, astfel încât toată lumea să înțeleagă de ce municipalitatea nu poate asfalta aceste străzi.
Chiar dacă unii dintre dezvoltatori au cedat proprietatea către Primărie, există alți proprietari care blochează zone de sub ceea ce ar trebuie să devină drum public, și nu se va putea face nimic până la definitivarea situației juridice pentru întreg drumul. Pe de altă parte, acolo unde străzile sunt clarificate juridic și s-a definitivat cedarea către municipalitate, este în derulare documentația pentru asfaltare și sistematizare, iar unele vor fi chiar finalizate până la sfârșitul acestui an.
Toate reglementările de mai sus vor fi cuprinse și în propunerea de modificare a HG 525/1996, care aprobă Regulamentul General de Urbanism, propunere pe care Municipiul Brașov a făcut-o Guvernului și care se află într-un stadiu foarte avansat, și vor fi cuprinse și în normativele locale. În discuție au intrat și lucrările, legale sau ilegale din mai multe zone ale orașului (Tractorul, Șchei, Calea Poienii etc), primarul făcând apel la dezvoltatori să respecte regulile de organizare de șantier, să se adapteze la situațiile particulare date de conformația zonei în care construiesc, să evite încălcarea legii și să nu mai forțeze Primăria și Garda de Mediu să îi verifice permanent.
Eliberarea permiselor de liberă trecere va avea și ea un regim special în cazul șantierelor, pentru a se limita posibilitățile de încălcare a legii de către șoferii utilajelor. Tot în cadrul discuției, prefectul Marian Rasaliu s-a declarat interesat de formarea unei comisii mixte, care să aibă în componență principalele organisme de avizare și control, atât coordonate de Prefectură cât și de către municipalitate, astfel încât avizarea proiectelor să fie mai rapidă, iar birocrația să se reducă la minimum.
De partea cealaltă, dezvoltatorii s-au plâns mai ales de termenele mari de obținere a certificatelor de urbanism de la Primărie și și-au însușit criticile și punctele de vedere ale Municipalității și ale celorlalte instituții prezente la discuție.
Întârzirea eliberării certificatelor de urbanism a fost asumată de primar și va fi probabil rezolvată pe măsură ce personalul din cadrul Direcției Arhitect Șef va fi mai numeros, iar activitățile de control și raportare în urma reclamațiilor de încălcare a legii de către dezvoltatori vor fi mai puține. Deocamdată, personalul existent este suprasolicitat, iar posturile libere nu s-au ocupat în urma concursurilor organizate de municipalitate, din cauza veniturilor salariale nemotivante în raport cu responsabilitatea posturilor.