Last Updated on iunie 19, 2017 Sâmbătă, acum două săptămâni, mai mulți tineri din Brașov s-au îmbolnăvit de meningită la o petrecere de majorat din Tărlungeni. Unul dintre aceștia a murit în noaptea de miercuri spre joi.
„Să liniştesc populaţia, nu trebuie să se sperie, există profilaxie şi este foarte important să-şi ia tableta de ciprofloxacin, o tabletă ca profilaxie. În mod normal, contacţii contacţilor nu trebuie să ia tableta şi în general, nici nu dăm”, a spus dr. Ramona Ionescu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.
Pe de altă parte, medicul a mai spus că incubaţia bolii este de 10 zile, „deci undeva pe marţi, miercuri se împlinesc 10 zile de sâmbătă, de când au fost la discotecă”.
În paralel, de vineri a început dezinfecţia în spaţii din Purcăreni, Zizin, Tărlungeni, dar şi la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă” şi Liceul Silvic.
În prezent, pacienţii sunt izolaţi în camere cu toalete separate. „Primele cazuri, inclusiv cu erupţie, sunt în secţia de Terapie Acuţi, care este complet izolată din punct de vedere al circuitelor, iar ceilalţi, internaţi ulterior, au ocupat o aripă din etaj şi acolo sunt saloane cu toalete separate şi izolate”, a mai spus managerul de la Infecţioase.
Potrivit medicului, în prezent, în spital sunt internaţi, un caz confirmat de boală meningococică prin Real Time PCR şi alte 4 cazuri probabile, plus alte 14 cazuri posibile. „Dintre cele 4 cazuri probabile, unul are semne clinice (pe baza simptomelor) de meningococemie. Cazurile probabile sunt în contact foarte strâns cu familia pacientului decedat: frate, naş, prieten foarte bun. Sunt spitalizaţi de aproximativ 36 de ore. Celelalte sunt cazuri posibile şi vom tranşa diagnosticul împreună cu Institutul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile”, a explicat dr. Ramona Ionescu.
Cei doi pacienţi cu erupţie (unul confirmat, unul nu) vor sta în spital 10-14 zile. Pentru ceilalţi se aşteaptă rezultatele bacteriologice. Vârsta copiilor internaţi este între 14 şi 18 ani, dar mai sunt şi adulţi de 20, 21 şi 31 de ani.
„Trebuie spus că boala meningococică include mai multe manifestări clinice, meningita fiind una dintre manifestări, iar semne clinice de meningită nu au fost găsite decât la pacientul internat în data de 13 iunie, restul nu au avut semne clinice. Dintre cele patru cazuri, unul are semne clinice de menigococemie, iar ceilalţi trei sunt contacţi familiali ai pacientului decedat şi sunt cazuri probabile de infecţie menigococică la debut”, a mai spus managerul de la Infecţioase.
Potrivit managerului, infecţia meningococică include meningită, septicemie şi forma cea mai simplă, angină menigococică la debut. Dintre cele 14 persoane, s-ar putea ca la 4-5 să fie infecţie respiratorie, conform medicului.