Braşovul devine capitala învăţământului profesional românesc. Vezi ce școli mai intră în programul dual:

Last Updated on mai 12, 2017 Primarul George Scripcaru a aprobat, din partea Municipiului Braşov, introducerea sistemului de învăţământ dual la încă patru unităţi de învăţământ din municipiul Braşov: Colegiu Tehnic Maria Baiulescu, Colegiul Tehnic Economic Remus Răduleţ, Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Colegiul Tehnic de Transporturi.

Braşovul, a fost unul dintre pionierii învăţământului dual din România şi a devenit exemplu de bună practică la nivel naţional, prin înfiinţarea, în 2012, a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt.

Braşovul devine capitala învăţământului profesional românesc. Vezi ce școli mai intră în programul dual: 1

(foto: Kinga Mihaly)

,,Astăzi am dus acest proiect într-o nouă etapă, aceea de a pregăti absolvenţii pentru toate domeniile de activitate din Braşov, fie
că vorbim de sectorul de producţie industrială, fie că vorbim de sectorul de servicii. Este un proiect de suflet pentru mine, dar şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov.

Atunci, 130 de elevi au făcut cea mai bună alegere din punct de vedere profesional şi au ales Şcoala Profesională Germană Kronstadt. Iar după doi ani, aproape toţi s-au angajat la firmele implicate în proiect. Astăzi am ajuns în etapa în care, în anul şcolar 2017-2018, la nivelul municipiului Braşov vom avea 19 clase, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate, la care se adaugă şi specializările din cadrul şcolilor profesionale de la alte unităţi de învăţământ. Cred că Braşovul a făcut alegerea corectă, atât în ceea ce priveşte învăţământul, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul firmelor din Braşov, care au înţeles că doar împreună ne putem dezolta, şi cel al asociaţiilor profesionale, cum ar fi Clubul Economic German, Asociaţia de Turism Poiana Braşov, Camera de Comerţ Româno-Germane fără de care nu am fi reuşit să facem aceste lucruri. Doresc să le mulţumesc pe această cale tuturor acestor companii şi asociaţii. Sper ca, în viitorul apropiat, şi Camera de Comerţ şi Industrie Braşov să devină activă în acest domeniu şi să ne sprijine în stabilirea de parteneriate cu firme din zona Braşovului, interesate în educaţia profesională.”, a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Unităţi noi de învăţământ în învăţământ dual:

Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu”
– o clasă de 30 de elevi, specializarea ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie publică;
– o clasă de 30 de elevi, specializarea bucătar;
– o clasă de 22 de elevi, specializarea lucrător hotelier.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov, pe de altă parte.

Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ”:
– o clasă de 28 de elevi, specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice;
– o clasă de 30 de elevi, din care 14 cu specializarea electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice şi 16 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 firme din Braşov şi Săcele, pe de altă parte.

Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu” :
– o clasă de 30 de elevi, specializarea comerciant-vânzător.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte.

Colegiul Tehnic de Transporturi :
– o clasă de 28 de elevi, specializarea mecanic auto;
– o grupă de 14 elevi, specializarea maşinist utilaje cale şi terasamente.
Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Tehnic de Transporturi şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 3 firme din Braşov, pe de altă parte. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto

Unităţi de învăţământ în care funcţionează sistemul dual:

Şcoala Profesională Germană Kronstadt
– cinci clase de 28 de elevi fiecare, în total 140 de elevi, specializarea operator la maşini cu comandă numerică;
– o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea operator la maşini cu comandă numerică şi 14 cu specializarea sculer matriţer;
– o clasă de 28 de elevi, specializarea sculer matriţer;
– o clasă de 28 de elevi, specializarea sudor;
– două clase de 28 de elevi fiecare, în total 56 de elevi, specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale;
– o clasă de 28 de elevi, din care 14 cu specializarea electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi 14 cu specializarea confecţioner articole din piele şi înlocuitori.
Parteneriatul a fost semnat de către SPGK şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 14 firme din zona Braşovului, pe de altă parte.

Advertisements
Previous Story

Brașovul înconjurat de trasee de bicilclete. Vezi aici rutele:

Next Story

Video Brașov: S-a DESCHIS Podul de la Sânpetru! Vezi ce zice prefectul: