Last Updated on mai 16, 2017 Ministerul Agriculturii a promis controale severe în piețe pentru ca românii să nu mai fie păcăliți să cumpere, de exemplu, căpșuni de Satu Mare care sunt importate din țări străine.
Până la controale, în piețele din Brașov se vând fără probleme căpșuni de Sartu Mare chiar dacă acestea apar după data de 20 mai. Pe Facebook, Relu Brasoveanu a adăugat fotogarfii cu mesajul: „Au aparut capsunile de SATU MARE (!!!) Dar cele din Grecia , Spania ori aiurea care au ramas , unde’s ??? :D”
Potrivit adevarul.ro, în mod normal căpşunele din câmp pot fi scoase pe piaţă prin 20 mai. Mai există și unele de sere, care ies mai devreme, dar sunt puține.
Marea problemă o reprezintă chiar cultivatorii din Satu Mare care s-au apucat de șmecherii. Importă căoșuni din Grecia sau Italia apoi le vând ca făcute pe terenurile lor. O afacere extyrem de profitabilă de care Ministerul Agriculturii nu va auzi niciodată.
„Din păcate, sunt unii oameni care au cumpărat căpşuni din Turcia şi spun că sunt căpşune româneşti. Şi le vând la podul casei şi spun că sunt de la ei din curte”, afirmă Maria Codrea, unul dintre cei mai mari cultivatori de căpşuni din zonă pentru adevarul.ro.
Teoria ei nu este total negată de cei de la Direcţia Agricolă, care nu exclud astfel de practici. Cei de la marginea drumului au însă alt punct de vedere. Ei susţin cu tărie că tot ceea ce au spre vânzare e din propria curte, unul dintre comercianţi spunând că are o seră, pe care nu ne-o poate arăta „fiindcă a desfăcut-o deja“, deşi e doar începutul sezonului şi abia de acum urmează producţia mare.
Alţii vorbesc de diferite metode de creştere cu folie de diferite culori cu care sun acoperite plantele pentru a intra în producţie mai repede.
Ioan Pop, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Satu Mare,instituţie cu abilităţi de control în domeniu afirmă că nu are cunoştinţă de cazuri concrete de acest gen, dar recunoaşte că inspectorii săi nu au făcut nici un control pe această temă .