Junii Brașovului, urări de Paște. Ei nu se salutau, la Pasti, cu „Hristos a-nviat!”, ca astazi

Last Updated on aprilie 9, 2017 Junii Brașovului, urări de Paște. Ei nu se salutau, la Pasti, cu „Hristos a-nviat!”, ca astazi 1
Parada Junilor Brașovului va avea loc în 2017 pe 23 aprilie, la o săptămână după Paști. Parada va începe ca de obicei de la ora 11, cu plecare din Piaţa Unirii – Brâncoveanu-Baritiu-Piaţa Sfatului- Muresenilor – Eroilor- Republicii-Apollonia Hirscher – Porţii Schei – Prundului – Pe Tocile – Podul Creţului.

Pe Facebook, Junii Brasovului Romania au scris: URARI DE PASTE. Formule unice la Junii din Scheii Brasovului
Exista însa o comunitate de români care îsi atesta vechimea si spiritualitatea crestina prin folosirea unor formule de salut unice în cultura româna: Junii din Scheii Brasovului.
Citeste si
Brașovul te invită la Parada Junilor. Nu ai voie să lipsești nici în 2017 🙂
Junii Brașovului, urări de Paște. Ei nu se salutau, la Pasti, cu „Hristos a-nviat!”, ca astazi 2
(foto: helloholidays.ro)

”În vechime, Junii nu se salutau, la Pasti, cu <Hristos a-nviat!>, ca astazi, ci cu <Hristos ca este!> sau cu <Hristos vascris!> În cea dintâi, <ca este> reprezinta o translatare fonetica în româneste a grecescului <anesti> – din ”Hristos anesti!” – care înseamna <a înviat>, în vreme ce, în cea de-a doua formulare, <vascris> este românizarea termenului slav <voscresenie>, care înseamna <înviere>”, explica preotul prof. dr. Vasile Oltean de la Biserica Sfântul Nicolae din Schei, care este si custodele Primei Scoli Românesti de aici.

”Aceste doua MESAJE DE PASTI – care mai sunt folosite uneori si astazi de unii Juni mai în vârsta, mai ales la traditionala parada din Duminica Tomii – reprezinta o particularitate culturala unica în România, care atesta atât vechimea existentei Junilor si a obiceiurilor lor, cât si legatura lor cu Biserica Ortodoxa înca din Evul Mediu, când greaca si slavona erau singurele ”limbi de carte” si de biserica la români.


Junii Brașovului, urări de Paște. Ei nu se salutau, la Pasti, cu „Hristos a-nviat!”, ca astazi 3
(foto: coroana-brasovului.ro)

Mergi la Parada Junilor?

Previous Story

(Foto) Accident Brașov: Mașină răsturnată pe Carpaților!

Next Story

Braşov: Apartamente lângă mall-ul Coresi cu cu jacuzzi si baldachin. Vezi cât costă: