Aeroportul Brașov: Cât mai durează până vor fi reluate lucrările? Vezi calendarul propus de Adrian Veștea, președintele CJ:

Last Updated on martie 3, 2017 O companie din Turcia s-a arîtat dispusă să finalizeze lucrările la Aeroport dar Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov spune că mai trebuie așteptat pentru ca totul să se facă legal. Încă nu este sigur cum se va lucra în continuare, în parteneriat public-privat sau prin concesionare. Varianta va rezulta în urma studiului de fundamentare.

Preşedintele Consiliului Judeţean a prezentat pentru prima dată calendarul paşilor de urmat pentru ca proiectul să devină, în sfârşit, realitate.

Aeroportul Brașov: Cât mai durează până vor fi reluate lucrările? Vezi calendarul propus de Adrian Veștea, președintele CJ: 1

Studiul de fundamentare, licitaţia şi celelalte etape necesare până la demararea lucrărilor propriu-zise durează aproximativ 8 luni, astfel că treaba ar putea începe în noiembrie, informează rttbrasov.ro.

Preşedintele Consiliului Judeţean spune că vrea să facă totul legal şi transparent şi să respecte toţi paşii prevăzuţi de lege. În aceste condiţii, semnarea contractului de proiectare pentru celelalte suprafeţe de mişcare nu va putea fi făcută mai devreme de 23 mai.

După semnarea contractului mai sunt necesare 75 de zile pentru ca proiectul tehnic să fie executat de câştigătorul licitaţiei. În 6 august ar putea demara procedura pentru lucrări, asta în cazul în care nu vor exista contestaţii. Lucrările ar putea începe efectiv în noiembrie, însă, pentru că va fi deja rece, nu se vor putea executa decât săpături sau lucrări la fundaţie, fără turnare de beton. Abia începute, lucrările ar urma să ia o pauză până primăvara viitoare.

„Am lansat procedura pentru achiziţia proiectului tehnic pentru căile de rulare. De asemenea, prevedem bani în buget pentru continuarea investiţiilor, bani care se pot identifica în cazul în care, din studiul de fundamentare – studiu care este obligatoriu, în conformitate cu Legea 100 din anul 2016 – vom vedea care este modul în care acest aeroport va putea fi finalizat”, a explicat Adrian Veştea, preşedintele CJ Braşov.

În funcţie de ce va spune studiul de fundamentare, aeroportul va fi realizat de autorităţi, în parteneriat public-privat sau prin concesionare. Deja există firme interesate să realizeze lucrarea dacă aceasta va fi făcută prin concesiune, însă pare destul de puţin probabil să fie aleasă această variantă.

În cazul în care autorităţile vor fi desemnate să construiască aeroportul, Adrian Veştea spune că are în vedere asocierea cu Primăria Braşov, Consiliul Judeţean Covasna şi Consiliul Judeţean Harghita pentru strângerea celor 57 de milioane de euro necesare conform studiului de fezabilitate existent.

Ce lucrări mai trebuie efectuate
Potrivit devizului general întocmit de SC IPTANA SA în cadrul reactualizării studiului de fezabilitate pentru etapa a III-a de realizare a Aeroportului Internaţional Brşaov – Ghimbav”, valoarea investiţiei rămase de efectuat (fără TVA) este de 47.921.330 euro, din care construcţii + montaj totalizează 31.212.730 euro, informează bzb.ro.

Valoarea investiţiei cu tot cu TVA este de 57.505.600 euro. Potrivit documentaţiei menţionate, se vor realiza terminalul pasageri (3600 mp), clădirea energetică, remiza PSI, posturi control acces, amenajări pentru gospodărie de apă, turnul de control, parcarea auto şi drumul acces terminal (163 locuri de parcare pentru autoturisme şi 7 locuri pentru autocare/autobuze), drumul tehnologic perimetral şi accese la echipamente de radionavigaţie, drumurile tehnologice interioare, postul trafo pentru turnul de control, împrejmuiri şi porţi, reţele interioare în aeroport, staţia epurare monobloc, devierea canalui colector Beselcin, calea de rulare Alfa (lăţime portantă: 23 m; acostamente: 2 x 7,5 m), platforma parcare aeronave, sistemul de balizaj (construcţii şi instalaţii), amenajările pentru protecţii cămine canalizaţie balizaj, canalizare pluvială pe pista de decolare-aterizare şi amenajări de protecţie la acostamente conform normelor EASA.

Previous Story

(Foto) Accident Brașov: Ciocnire violentă în intersecție

Next Story

Brașov: El este noul prefect, numit de premierul Sorin Grindeanu