Brașov. UPDATE! Studenții nu mai au gratuitate pe autobuzele RAT. Explicația oficială!

Last Updated on ianuarie 6, 2017 Problemele grave de la RAT sunt ascunse sub explicația: „discrimanare”. Acesta este motivul pentru care Primăria Brașov a decis să nu mai acorde gratuitatea de 50% pentru studenții de la Transilvania.

Viceprimarul Mihai Costel a explicat că această măsură era discriminatorie față de ceilalți studenți din Brașov și, în loc să le dea la toți, mai bine le-a tăiat gratuitatea celor de la Transilvania. Până vor face o analiză economică să vadă dacă se poate.

Brașov. UPDATE! Studenții nu mai au gratuitate pe autobuzele RAT. Explicația oficială! 1

După ce mai mulţi ani, studenţii Universităţii Transilvania din Braşov au beneficiat, pe lângă reducerea cu 50% a valorii abonamentelor pentru transportul în comun (acordată conform Legii Educaţiei) şi de o reducere de 50% de la bugetul local (astfel că ei circulau, practic, gratuit), de la începutul acestui an, ei trebuie să plătească jumătate din abonament, informează bzb.ro.

Reducerea de 50% acordată de la bugetul local nu mai este valabilă, după ce în luna decembrie a anului trecut, proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care se prevedea acordarea acestei facilităţi şi în anul 2017 a fost retras de pe ordinea de zi.

Potrivit viceprimarului Braşovului Costel Mihai, actul normativ în cauză prevedea acordarea unor facilităţi pentru mai multe categorii de persoane (angajaţii Primăriei şi ai unor instituţii subordonate), iar în ceea ce-i priveşte pe studenţi, referirea se făcea doar la cei ai Universităţii Transilvania.

„Având în vedere că, potrivit proiectului, beneficiari ai acestei reduceri ar fi trebuit să fie doar studenţii Universităţii Transilvania, am decis să amânăm dezbaterea acestui punct, prevedere care era discriminatorie, având în vedere că în municipiu mai sunt şi alte universităţi”, a declarat viceprimarul.

Se va face o analiză economică
Reprezentantul municipalităţii braşovene a precizat că în perioada următoare se va face un „un inventar” al tuturor universităţilor şi a numărului de studenţi din Braşov, iar SC RATBV SA va face o analiză economică privind acordarea, de la bugetul local, a unei reduceri de 50% la abonamentele pentru toţi studenţii, nu numai pentru cei ai Universităţii Transilvania.

„În funcţie de răspunsul RATBV, vom elabora o hotărâre în ceea ce priveşte acordarea sau neacordarea acestei facilităţi, care va fi supusă aprobării de către Consiliul Local”, a subliniat viceprimarul Mihai Costel.

Până atunci, studenţii vor beneficia în continuare de reducerea cu 50% a valorii abonamentului pe transportul în comun, aşa cum prevede Legea Educaţiei, care, la articolul 205, alin (2) prevede că „în timpul anului universitar, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun”.

Reamintim că la finele anului trecut, consilierii locali au aprobat noi hotărâri privind facilităţile pe transportul în comun, activitatea de transport în comun din Braşov este realizată, de la 1 ianuarie 2017 de către SC RATBV SA, „moştenitoarea” fostei Regii Autonome de Transport Braşov.

Previous Story

Gara Brașov: Întârzieri foarte mari la trenuri!

Next Story

Brașov: „Noi ce suntem, pinguini?” De nu se închid școlile și aici ca la București? „Sa inteleg ca noi brasovenii suntem caliti si suportam iarna mai bine ca bucurestenii desi ninge iar de ieri si e frig de crapa pietrele?”