Last Updated on decembrie 17, 2016 În această seară, actori din mai multe orașe ale țării protestează în fața Teatrului Sica Alexandrescu împotriva primarului George Scripcaru pe care-l acuză de abuz și cenzură.
Pe Facebook, organiaturul, Voceacurajului din Teatrul Sica Alexandrescu a scris: “Întâlnire. La Brașov, in fața Teatrului Sică Alexandrescu. Sâmbătă, 17 Decembrie, 2016, ora 17. Pentru cei care nu sunt de acord cu ceea ce se petrece la teatrul din Brasov.
Să încercăm să punem punct unei situații ce nu are legătură cu nimic artistic, cu nimic uman, cu nimic. Să încercăm să nu lăsăm ca situația să se propage. Să încercăm să arătăm că nu chiar totul poate fi dictat politic. Dar pentru asta trebuie să vrem.
Și să fim cât mai mulți. Pentru că nu merge ‘Vrem o revoluție, faceți’o voi’, trebuie să fim acolo. Pentru că NU NE PLACE CU PUMNUL ÎN GURĂ, trebuie să fim acolo. Real, nu virtual.”
Elena Popa și Sebastian Marina
actori la Teatrul “Andrei Muresanu” din Sfântu Gheorghe”
Antoneta Gales: Acum la teatrul din Brasov protesteaza actori din mai multe orase… pentru ca #voceacurajului nu poate fi redusa la tacere
Iustinian Turcu cu Stefan Tunsoiu şi alţi 3 la Teatrul Dramatic Brasov.: „Generația tânără susține lupta împotriva nedreptăților și abuzurilor care, se pare, au pus stăpânire pe Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov. Atât noi, cei care venim din urmă, cât și voi, cei care aveți ani și experiență, suntem datori să luptăm și să nu fim pasivi în astfel de situații critice.
Din păcate nu vom fi prezenți astăzi la protestul oficial de la ora 17:00, dar suntem alături de colegii noștri mai mari/mici care vor fi prezenți”.
Voceacurajului din Teatrul Sica Alexandrescu: „Între două drumuri la DNA, primarul Scripcaru pune pumnul în gură actorilor
Brașov, 2016: orașul în care primarul a uitat că este pus în funcție pentru a reprezenta, în conformitate cu legislația în vigoare, binele public, orașul în care singurele legi care domnesc sunt ‘legea pumnului în gură’ și blatul politic.
În acest oraș transformat de către ‘edil’ (urmărit penal în trei dosare) în domeniu personal, situația dramatică de la Teatrul ‘Sică Alexandrescu’, instaurată de mai bine de un an și acutizată în ultima perioadă, a explodat în seara de 8 decembrie.
A fost seara în care cărțile au fost date pe față ! A fost seara în care s-a demonstrat public că acest conflict de la TSA, fabricat în laboratoarele oculte ale primăriei, este unul atent dirijat de către primar, din pură dorință de răzbunare. Căci George Scripcaru a fost profund iritat, în ultimul timp, că în ‘urbea lui’, cineva (în cazul de față un grup de actori) ‘a îndrăznit’ să facă public nereguli flagrante: închirieri ilegale ale TSA, peste conducerea teatrului; concursuri de management cu vicii de procedură sau aranjate; abuzuri în serviciu — făcute de el și de acoliții săi (a se citi angajați ai Primăriei Brașov).
Abuzurile au continuat acum prin intermediul noilor acoliți, racolați din TSA (conducerea interimară pusă de Scripcaru) și au culminat cu concedierea ilegală (fără respectarea procedurii) a trei angajați profesioniști ai teatrului, recunoscuți de întreaga breaslă, care au avut ‘îndrăzneala’ să își exprime și să ia atitudine față de situația actuală din teatru. O epurare care nu se termină aici și vizează pe mai departe și alți artiști ‘incomozi’ ai teatrului, căci ‘dacă nu scăpăm de ăștia acum nu mai scăpăm niciodată !’ — în vechea mentalitate și deprindere comunistă a directoarei interimare, Geantă-Chelbea, ani de zile zelos secretar de partid al teatrului brașovean.
Ce s-a întâmplat, însă, concret în 8 decembrie ? Același abuz de forță și încercare de intimidare ! În acea seară, Teatrul ‘Andrei Mureșanu’ din Sf. Gheorghe (teatru dintr-un alt județ !!) se pregătea să susțină un spectacol în cadrul Festivalului de Dramaturgie Contemporană, iar actorii din Sf. Gheorghe își propuseseră să joace cu banderolă albă, în semn de solidaritate cu colegii lor din TSA, dați afară. Însă, cu o oră înainte de începerea spectacolului, primarul Scripcaru a sunat-o furibund și a amenințat-o urlând pe directoarea Teatrului ‘Andrei Mureșanu’ cu repercursiunile pe care le va suporta, acuzând-o inclusiv că va fi vinovată de ‘deteriorarea relațiilor dintre Brașov și Sf. Gheorghe’. Iar telefoanele, evident, nu s-au oprit aici, presiunea atingând paliere politice mult mai înalte !
Dincolo de amenințarea în sine, pornită din obișnuința lui Scripcaru că ‘cine nu joacă cum vreau eu, este dușmanul meu’, dincolo de faptul că gestul intră în incidența codului penal Art. 206 (1), dacă cea mai pașnică formă de protest, de manifestare a solidarității: banderole purtate în timpul unui spectacolul, poate stârni o reacție atât de acerbă, cu siguranță că ea este generată de o teamă organică ! O disperare ca nu cumva ilegalitățile ‘ascunse cu grijă sub covor’ să iasă la iveală ! De aceea, orice gest posibil ‘riscant’ trebuie anihilat din fașă, ‘cu pumnul în gură’, dacă se poate !!!!, astfel ca nimeni să nu miște în front și să se păstreze aparența unei normalități: organizarea unui festival de teatru dedicat ‘cu dragoste’ publicului său o stagiune ‘valoroasă’ la TSA.
În mod cert, din aceeași teamă, dar și din suficiența sa de stăpân al Brașovului, cu care nu poate să se pună nimeni, a refuzat Scripcaru să participe la cele două întâlniri pe care Ministerul Culturii le-a propus în ultimele săptămâni pentru dezamorsarea tensiunilor de la TSA și, tot astfel, a refuzat să accepte ca mediator UNITER-ul.
Revenind la seara de 8 decembrie, în urma stării de panică instalată din cauza presiunilor, actorii Teatrului din Sf. Gheorghe au renunțat la protestul lor simbolic, singura luare de poziție fiind, la finalul spectacolului, cea a actorului Bogdan Nechifor (colaborator, în acest spectacol, dar angajat al TSA), care în aplauzele publicului a vorbit despre nevoia de coloană vertebrală și demnitate a artistului, despre nevoia de a-și face curat meseria, fără presiuni ale politicului, despre dreptul la exprimare a opiniei, despre nevoia de profesionalism, demascând atitudinea actualei conduceri a TSA.
Seara a fost ‘completată’, ulterior, de prezența la cabine a unuia dintre sunetiștii teatrului brașovean, șef de sindicat în acest moment (și aflat în grupul care ‘conduce’ TSA), alt cetățean al brașovului cu veleități politice (a candidat în vară la funcția de Primar al Brașovului, din partea unui partid obscur, iar acum este un activ reprezentant al unui alt partid politic). Acesta, în numele directoarei interimare a TSA, și-a permis să ‘convoace’actorii teatrului din județul vecin cărora a încercat să le țină o ‘ședință de înfierare’ sau de ‘reeducare’, aducându-le acuze.
În acest moment, noi, grupul protestarilor din TSA, considerăm că situația de la Teatrul ‘Sică Alexandrescu’ din Brașov a atins o dimensiune fără precedent, care afectează flagrant libertatea și demnitatea artiștilor din România, atentează ilegal la dreptul de liberă exprimare, imixtiunea politicului în activitatea unei instituții de cultură fiind una inadmisibilă, ce intră sub incidență penală.
În acest sens, grupul protestarilor din TSA cere aplicarea legii, prin scoaterea la concurs a postului de manager ! Nu dorim ca teatrul brașovean să fie în aceeași stare de ilegalitate în care se află Opera și Filarmonica, ținute (în pofida legii !!) în starea de interimat a conducerii, de mai bine de zece ani ! O situație pe care primarul Scripcaru o perpetuează pentru a putea păstra controlul, în dorința sa de a politiza instituțiile de cultură brașovene (este și cazul Centrului Cultural Reduta, condus în acest moment de un politruc).
Directorul interimar Viorica Geantă-Chelbea, în doar o lună de când e în funcție, a reușit să scoată teatrul din breaslă, din zona culturală și să-l introducă în zona mediocră și mocirloasă a politicii brașovene. Iar acest lucru considerăm că trebuie să înceteze imediat !
În demersul nostru suntem susținuți de către colegii noștri din breaslă, cărora le mulțumim ! Primăria Brașov, Președinția României, Guvernul României, Ministerul Culturii și UNITER au primit, în această săptămână, o scrisoare deschisă, de sprijin, semnată de peste 500 de artiști români (actori, regizori, critici de teatru, scenografi, dramaturgi) din țară și străinătate, de la cele mai reprezentative nume ale artei teatrale românești, la tinerii care speră să nu aibă ocazia să joace în teatre aservite politicului, teatre în care nu calitatea artistică și profesionalismul contează, ci doar gradul de supunere și de conformarea la cerințele celor ‘puși în funcție’
Grupul Protestarilor din Teatrul ‘Sică Alexandrescu’, Brașov
Pentru conformare, vă rugăm să accesați:
https://www.facebook.com/annamaria.popa/posts/10209322917564878”
Vezi aici Video de la protest:
Revenim cu detalii!