Last Updated on noiembrie 10, 2016 După doi ani în care medicii au avut posibilitatea să încarce datele şi să se obişnuiască cu evidenţa electronică, din 12 noiembrie dosarul electronic devine obligatoriu. Medicii, indiferent că lucrează la stat sau la privat vor completa electronic datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă.
În dosar se vor găsi informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergiile pe care le are, bolile pe care le-a suferit de-a lungul timpului, astfel încât în momentul în care un medic va trebui să consulte un pacient sau să îi acorde primul ajutor, să ştie exact care este situaţia medicală a acestuia, transmite stiri.rttbrasov.ro
„Acest dosar electronic este iniţiat de către medicul de familie, pacientul trebuie doar să îl întrebe pe medicul de familie dacă a iniţiat acest dosar, în rest la orice consultaţie pe care o face sau la orice tratament pe care-l primeşte la nivelul judeţului Braşov, furnizorii respectivi trebuie să noteze în dosarul electrinic de sănătate acea consultaţie sau acele servicii de care beneficiază pacientul”, a explicat, astăzi, Cătălin Şeitan, preşedintele CJAS Braşov.
Dosarul cuprinde informaţii structurate pe mai multe module. În primul rând acesta conţine un sumar de urgenţă adică date precum alergiile sau diferite intoleranţele de care suferă pacientul, tratamentele pentru patologiile cronice, informaţii foarte ultile în cazul în care persoana ajunge, de exemplu, în urgenţe. Dosarul electronic conţite şi istoricul medical al pacientului, antecedentele declarate de pacient, documnete medicale şi date personale.
Este important de ştiut că datele din dosarul electronic de sănătate pot fi accesate doar cu acordul pacientului. Excepţie fac doar informaţiile necesare în caz de urgenţă. Medicii ar trebui să acceseze dosarul prin intermediul cardului de sănătate pe care îl deţine pacientul. Rămâne de văzut însă cum va funcţiona, având în vedere că sistemul informatizat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate funcţionează cu întreruperi.