Last Updated on octombrie 4, 2016 Spitalul Județean Brașov este singurul spital de stat din țară care folosește astfel de stenturi, utilizate la spitalele private. În 30 septembrie, un pacient din 47 de ani, din Caracal a primit, în Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Braşov un stent care se topeşte, mai precis un stent bioresorbabil.
Tehnologia este disponibilă de câţiva ani în sistemul privat, dar acum a fost adusă şi în sistemul medical de stat braşovean, iar medicii de aici susţin că ea nu este folosită în niciun alt spital de stat din ţară, scrie bzb.ro
„Noi, când facem microchirurgie coronariană, reparăm peretele vasului care este foarte bolnav din cauza arterosclerozei. Ca să putem face asta, până acum se folosea o schelă metalică, o montam în interiorul vasului, reparam peretele vasului, dar schela rămânea pentru totdeauna acolo – este un corp străin care rămâne în inimă. Ce se întâmplă acum? Imaginaţi-vă că schela este din acadele groase şi, pe măsură ce plouă, în trei ani de zile, această acadea se dizolvă, iar peretele vascular rămâne frumos, liber, fără corp străin intracardiac. În plus, în cei trei ani se tratează peretele vasului, dacă pacientul ia şi medicamente, se lasă şi de fumat, ţine un anumit regim”, a explicat dr. Florin Orţan, şeful echipei de Cardiologie Intervenţională.
„După trei ani, în peretele vascular nu mai rămân decât markeri de platină, practic peretele vascular îşi recuperează tonusul şi capacitatea de răspuns la stimulii biofiziologici, vasul putând fi folosit ulterior pentru implantarea de bypass, dacă boala evoluează”, a explicat şi dr. Maria Cristina Popica, de la Cardiologie Intervenţională.
Principalul criteriu de selecţie a beneficiarilor acestei tehnologii este vârsta. Vor primi un astfel de stent pacienţii care au mai puţin de 55 de ani, potrivit dr. Orţan. Un astfel de dispozitiv costă 1000 de euro, conform aceleiaşi surse, iar Spitalul Judeţean a montat deja două astfel de stenturi, vineri, la pacientul de 47 de ani, şi ieri, la un pacient de 53 de ani, din Braşov.