Last Updated on septembrie 1, 2016 Vizitatorii parcului cu dinozauri de la Râşnov pot admira de acum două exponate inedite: Hatzegopteryx thambema, care a fost cel mai mare pterozaur (reptilă zburătoare) descoperit pe teritoriul României, şi un cuib autentic de ouă de dinozaur descoperit la Haţeg.
Hatzegopteryx a fost botezat de către descoperitorul său, prof. univ. Dan Grigorescu de la Universitatea Bucureşti, „înfricoşătorul zburător” din Haţeg şi a fost reprodus la scară reală la Dino Parc Râşnov, informează bzb.ro
„«Înfricoşătorul zburător din Haţeg», aşa cum l-am botezat, este, din punctul meu de vedere, un motiv de mândrie naţională şi o premieră mondială pentru mult timp de acum încolo. Hatzegopteryx nu putea să găsească o casă mai bună decât Dino Parc Râşnov, unde va sta alături de ceilalţi dinozauri reproduşi corect din punct de vedere ştiinţific. Aş vrea să le mulţumesc partenerilor de la Dino Parc Râşnov pentru susţinerea şi implicarea lor directă. Acest parteneriat îmi dă o speranţă în plus în ceea ce priveşte domeniul paleontologiei în România”, a precizat profesorul Dan Grigorescu, descoperitorul său.
Managerul parcului de la Râşnov, Adrian Apostu, a subliniat faptul că Hatzegopteryx este cel mai important exponat al Dino Parc Râşnov de până acum. „Suntem bucuroşi de faptul că toţi vizitatorii noştri vor putea admira reproducerea la scară reală a unei descoperiri unice în lume, şi că această descoperire s-a făcut chiar în Țara Haţegului. Mai mult decât atât, anul acesta am sprijinit o echipă de studenţi cercetători care, sub îndrumarea profesorilor de la Universitatea din Bucureşti, au descoperit două cuiburi de ouă de dinozaur în apropiere de Haţeg. Dorinţa noastră este să trezim atât interesul specialiştilor, cât şi al publicului dornic să pătrundă în tainele vieţii dinozaurilor”, a precizat Adrian Apostu.
Sosirea pterozaurului a fost însoţită de o altă premieră la Râşnov: un cuib de 10 ouă reale de dinozaur, descoperit la Tuştea în Geoparcul dinozaurilor Țara Haţegului. În situl fosilifer de Ia Tuştea au fost descoperite 18 cuiburi cu ouă aparţinând speciei de dinozaur hadrosauroid („dinozaur cu cioc de raţă”) Telmatosaurus transsylvanicus.