„Zilele trecute ma aflam pe o strada in cartierul Tractorul din Brasov si din dreapta incerca sa intre in trafic o doamna cu masinuta rosie cu gargarite. Masinile treceau in viteza prin dreptul ei si nici un sofer “”nu o lasa “‘ sa intre si ea saraca in trafic. Am incetinit si am dat cateva flashuri permitandu – i sa intre pe banda intai… Din pacate gestul meu m-a intristat apoi”

Last Updated on august 7, 2016 Tu știi ce fac copii tăi pe bancheta din spate când conduci? Cum conduci când ai copiii în mașină? Le pui centura de siguranță pe bancheta din spate?

Pe Facebook, „Zilele trecute ma aflam pe o strada in cartierul Tractorul din Brasov si din dreapta incerca sa intre in trafic o doamna cu masinuta rosie cu gargarite. Masinile treceau in viteza prin dreptul ei si nici un sofer ""nu o lasa "' sa intre si ea saraca in trafic. Am incetinit si am dat cateva flashuri permitandu - i sa intre pe banda intai... Din pacate gestul meu m-a intristat apoi” 1Cristina Anghel a scris: “” In timp ce ma aflam la volan m-a sunat frate-miu din Italia sa vada ce mai facem si in timp ce vorbeam cu el la telefon…am avut accident “‘.
,, Stai putin,ramai la tlefon..este Politia pe drum si ma vede ca vorbesc la telefon…””
,, Sunt in trafic,dar in cinci minute ajung la dumneavoastra “”

Recunoasteti aceste exemple de dialoguri..probabil si dvs le folositi.
Zilele trecute ma aflam pe o strada in cartierul Tractorul din Brasov si din dreapta incerca sa intre in trafic o doamna cu masinuta rosie cu gargarite. Masinile treceau in viteza prin dreptul ei si nici un sofer “”nu o lasa “‘ sa intre si ea saraca in trafic.

Am incetinit si am dat cateva flashuri permitandu – i sa intre pe banda intai… Din pacate gestul meu m-a intristat apoi…doamna se uita prin geamul stang. nici macar nu m-a privit . nici nu a facut vreun gest de multumire si a continuat sa vorbeasca agitat la vesnicul telefon in timp ce sovaia sa termine virajul spre dreapta.

M-am oprit in spatele ei si am asteptat sa vireze total si sa inainteze…. In masina . pe bancheta din spate se zbenguiau doi copii iar pe luneta si geamurile laterale spate erau lipite cu ventuze parasolare cu floricele vesele si pasarele. La oglinda din interior se leganau niste papitoi din plus si un zar mare rosu – tot din plus.cu snurulet de martisor..Masinuta – gradinita….si am zambit.

Si deodata zambetul meu a devenit trist si stramb – tocmai permisesem intrarea pe strada a unui pericol public -o mama iresponsabila.ocupata cu telefonul si cu doi copii liberi la joaca pe bancheta din spate, impopotonata la geamuri ca o gradinita ambulanta pe roti.

Intr-o fractiune de secunda mi-au trecut prin fata ochilor cateva scenarii de accidente ..
– copiii neasigurati in scaune speciale – in caz de frana brusca vor sari peste bancheta si direct in parbriz se vor opri.
– o singura mana pe volan si atentia distrasa de vorbitul la telefon – nesiguranta in stapanirea volanului si devieri ale unghiului de viraj.

Si ne mai miram cand o masina vireaza dreapta pe toata strada.nerespectand banda sa.
– luneta “” gradina cu flori “” sau “” zoologica “”. sau “”spiderman in actiune “” Bineinteles ca pentru copii facem totul pt a le asigura confortul si umbra in masina…dar la siguranta in trafic nu ne mai gandim ?

Ce poate vedea soferul printr-o luneta impodobita cu parasolare florale ? Eu am observat copiii foarte greu…. Mai nimic…si poate o folie omologata ar fi mai folositoare si mai eleganta.decat aspectul de kitsch ieftin si chinezesc pe care le vedem zilnic in trafic si ne insenineaza zilele triste. Parasolarele auto omologate nu sunt un moft – sunt omologate in urma unor studii nu de piata ci de siguranta rutiera.

Si mai ales ce atentie distributiva poate avea o soferita cu doi copii neasigurati in scaune pentru copii care se zbenguie pe bancheta din spate ? Probabil ii supravegheaza privind in oglinda de interior de care atarna jucarii de plus si se balangane. Sau isi intoarce privirea la ei pur si simplu pentru a-i disciplina.

Sigur se vor gasi si voci care vor aduce in discutie costurile unor scaune pentru copii si a montajului unei folii de protectie omologate..dar sa punem in balanta si “” costurile “‘ unui accident.a pierderii unei fiinte dragi si nevinovate. a suferintei pe un pat de spital … Oare nu ar fi mai simplu asigurarea copiilor in scaune speciale pentru copii ??

Nu am avea mai multa siguranta in timpul condusului,fara o grija in plus ?
Nu ar fi mai disciplinati acesti copii ?

Stim de asemenea ca libertatea copiilor nu trebuie oprimata si nevoia lor de exprimare este pronuntata la orice varsta – dar in trafic .copiii sunt participanti la trafic in egala masura ca si adultii si in timpul calatoriei cu masina toti ocupantii masinilor trebuie sa dea dovada de disciplina .sa nu distraga atentia soferului -parinte care trebuie sa aiba atentia concentrata la volan – nu la joaca si tipetele copiilor sau a indeletnicirilor lor pe bancheta din spate.

Considerati ca toate aceste jucarii atarnate de elementele de siguranta rutiera ( oglinzi retrovizoare ) care se misca in campul vizual al soferului . parasolare cu floricele . animale. zane si pokemoni mentin copiii linistiti pe bancheta sau dimpotriva ii indeamna involuntar la joaca?

Copii asimileaza jucariile cu jocul si personajele din povesti . desene animate cu libertatea de a se misca . juca si harjoni intre ei – exact ca in fata televizorului.acasa..- prezenta jucariilor si a elementelor prezente si pe peretii gradinitelor sau in camera lor le arata ca masina este tot o zona de joaca si se comporta ca atare – sar pe banchete.isi disputa jucariile devin nelinistiti .scot capul pe geamurile laterale.incep polemicile pe jucarii. trec pe scaunul din dreapta din fata pentru a lua jucariile care atarna la oglinda si le atrag si lor atentia. Mama soferita este deja ocupata cu sofatul si conversatia la telefon ( deseori banala -“‘ discuta muraturi “” -cum spun soferii care le observa cu telefonul la ureche ) si intervine in disciplinarea copilului migrator prin habitaclul masinii care atunci vrea ceva.plange.se tanguie si incearca sa atraga atentia mamei asupra unui inconvenient specific copiilor. Adevaratele dispute intre copii au locul lor specific – in locurile cele mai neobisnuite unde adultii nu prea pot interveni – la hipermarket .pe strada.in vizita sau..in masina. Sunt cu atat mai stresante in masura in care adultul / parintele nu poate desparti copiii .nu poate lua o atitudine ferma si este ocupat cu altceva.

Ce poate fi mai stresant decat sa vezi pe bancheta din spate copii care se cearta.lovesc si tipa ..in timp ce se misca de colo – colo prin interiorul masinii ??
In plus.copii pot actiona diferitele butoane din interior.pot cobori geamurile.deschide usile pt ca nu toate masinile au sistem de blocare usi si ferestre.Personal cunosc cazul unui copil care aflandu-se in spate.a apasat bricheta din spate a unei masini ( de la scrumiera din spate ) si atunci cand a sarit-a scos-o si bagat-o in gurita.Parintii se aflau in drum spre mare si nu prea au dat importanta “” indeletnicirilor “” copilasului de trei ani. care se juca prin spate.

Dragi mamici !
Stim cu totii ca va iubiti nespus copilasii si va respectam pt aceasta. Stim de asemenea ca doriti sa le oferiti tot confortul necesar pe durata calatoriei si pt aceasta doriti sa dotati masina dvs cu tot ce este necesar pt ca ei sa se simta in siguranta.confortabil si sa ajungeti cu cat mai putin stres la destinatie.
Alegeti totusi viata !

Dotati masina dvs cu scaune pentru copii.securizate inlaturati tot ce va poate distrage atentia in timpul condusului ( snurulete. jucarii de plus. abtibilde ) din apropierea parbrizului si a elementelor retrovizoare care va sunt necesare in trafic pt asigurare si siguranta. Asa cum dvs utilizati sper centura de siguranta pt sporirea gradului de siguranta pe timpul deplasarii- si copiii necesita protectie si o centura adaptata nevoilor lor.
Nu folositi parasolare cu elemente colorate de natura a va distrage atentia si a denatura vederea in spate – prin luneta si geamurile laterale.

Cu acelasi cost al acestor “” dotari “‘ haioase puteti monta folii de protectie omologate si cu real beneficiu pt copii dvs. sau parasolare omologate monocromatice tip perdea retractabila. Montajul unor astfel de folii dureaza maximum doua ore si pretul unor folii pt spate este aprox 150 lei-pt un autoturism mare.
Cand sunteti la volan prioritatea o constituie traficul si mai apoi rolul de mama. Pt siguranta dvs si a copilasilor pe care ii iubiti foarte mult.asigurati – va copii in scaune speciale !

Vor fi mai disciplinati si dvs veti putea sa fiti mai atenta in trafic si la manevrele celorlalti soferi.
Telefonul..vesnica problema a soferilor. NU vorbiti la telefon in timpul condusului !

Inlaturati aceasta tentatie prin folosirea unui hands free care nu costa o avere ( exista si cu 40 lei ). Daca nu aveti hands free – pastrati telefonul in poseta si nu cedati tentatiei de a vorbi la telefon in trafic. Orice conversatie se poate relua si in memoria telefonului va ramane cine v-a apelat – si puteti vorbi la telefon dupa ce ajungeti cu copilasii dvs acasa. ( sau magazin . gradinita .inot sau unde ii mai duceti dvs pe copii cu masinuta ).
Stiu ca veti spune “” mie nu mi se poate intampla “”..dar este de ajuns o singura clipa de neatentie pt a provoca un accident . Nu se stie cand va veni acea clipa nefericita – asigurati-va ca sunteti pregatite si responsabile si aveti atentia concentrata tot timpul la trafic.

Viata si sanatatea dvs si a copiilor dvs este mai importanta decat orice subiect al unei conversatii telefonice.
Fiti mamici responsabile si aratati -va dragostea pt copii asigurandu-le siguranta in trafic . Incepeti chiar de astazi !

Faceti o revizie vizuala si responsabila masinutei dvs si cantariti just fiecare element adaugat sau lipsa si ce ar trebui sa aveti in vedere ca imbunatatire pt confortul si siguranta reala a copiilor transportati de dvs pe locurile din spate.

Advertisements
Previous Story

Brașov: Primăria crește porumb în fața Filarmonicii. Ce ar trebui să mai cultive într-un oraș european?

Next Story

(Video) Brașovul INUNDAT! „Au fost şi maşini luate de apă” Vezi pe cine dau vina autoritățile: