Last Updated on mai 17, 2016 Medicul Dan Grigorescu a postat un mesaj pe Facebook în care reclamă faptul că instituția Consiliului Județean nu mai vrea să construiască Bisericuţa Spitalului Judeţean!
Pe Facebook Grigorescu Dan a scris: Oameni buni, ajutați-ne!
Vor să îngroape Bisericuţa Spitalului Judeţean!
Membrii Asociației „Sfânta Muceniţă Sofia-Doctoriţa”, al cărui hram îl poartă Bisericuţa Spitalului Județean Brașov, anunță public faptul că, după 7 ani de grele străduințe și după aproape 4 ani de când s-a sfințit locația și s-a săvârşit Slujba de Punere a Pietrei de Temelie de către Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza (15 noiembrie 2012), după ce acest lăcaș de pace sufletească s-a ridicat deasupra pământului și își urma zidirea, reprezentanţii actuali ai Consiliului Judeţean şi ai Consiliului Local Braşov, în ultimele lor zile de mandat, au hotărât să îi curme existența, luând decizia de a sista definitiv lucrările la acest loc de rugăciune.
ÎN VARIANTA SCURTĂ ȘI CUPRINZĂTOARE:
Strategia administrației județene este următoarea: deoarece terenul de 400 de mp (25 x 16 m) alocat parohiei se pare că a devenit (din nou) interesant, decizia din 2009 a CJ de dare în folosință a terenului aferent construcției va fi anulată, în timp ce construcția ajunsă la cota 0 (zero) va fi acoperită de o altă construcție având o cu totul altă destinație, „pe surse” aceasta fiind: birouri ale administrației spitalului (Adrian Gabor – vicepreședinte CJ), extindere spital (Adrian Ibănescu-arhitect șef al județului), centru de cercetare în cardiologie (Mihai Pascu-director general la CJ).
Mai mult, după cum îi mărturisea domnul Mihai Pascu părintelui paroh al spitalului, Ciprian Balint, CJ s-a pus de acord cu Primarul Brașovului să folosească momentul necesității unei noi autorizații de construcție (prima și-a epuizat cei 4 ani de valabilitate) și să nu mai aprobe eliberarea alteia. Bisericuța va fi astfel îngropată definitiv, punându-se în discuție dezafectarea inclusiv a subsolului (Adrian Gabor), unde se oficiază deja slujbe de dinainte de Înviere.
Concluzii, pe scurt:
1. Prioritatea absolută a construirii Noului spital, pe care reprezentanții CJ au inclus-o în strategia viitorului mandat nu poate fi considerată reală, atât timp cât se pun în discuție extinderi minimaliste, pe suprafețe limitate, ale corpului central actual.
2. Promisiunile asumate cu mai puțin de 4 ani în urmă de reprezentanți administrativi și politici ai comunității (dintre care doi, în prezent parlamentari PNL de Brașov, au și salutat la acel moment ridicarea acestui lăcaș de cult) îi decredibilizează pe toți aceia care, nu numai că nu au sprijinit și nici onorat proiectul până în prezent, ba chiar dimpotrivă, după cum se vede.
3. În continuare se iau decizii care afectează drepturile comunității, ignorându-se formele de organizare a societății civile, în speță Asociația „Sfânta Muceniţă Sofia-Doctoriţa”, al cărei proiect este pe cale să fie distrus fără nicio consultare publică.
Tocmai de aceea, membrii Asociației solicită o întâlnire oficială cu reprezentanții CJ și CL Brașov, în special cu Președinta CJ, Mariana Câju și Primarul Brașovului, George Scripcaru, exprimându-și îngrijorarea față de chiar și numai o potențială punere în pericol a ducerii la bun sfârșit a proiectului Asociației.
Președinte: Pr. Ciprian Balint, Vice-președinte: Dr. Dan Grigorescu, Membri: As.Med, Dr.Elena Fercală, Dr. Laurenția Andrei, Dr. Elena Bobescu, Dr. Marcela Cantor, Dr. Radu Necula, Jr. Liviu Secelean