De la Capra Neagră din Poiana Braşov, la conducerea unuia dintre restaurantele de top din Londra. „Tata gătea mereu acasă, aşa că de la o vârstă fragedă am fost înconjurat de mâncare, de procesul de a găti”

Last Updated on aprilie 18, 2016 Alex Crăciun, unul din cei mai in voga bucatari romani a povestit pentru  După Afaceri Premium cum a ajuns sa lucereze la unul din cele mai renumite restaurante din Londra.

Alex Crăciun îşi trăieşte acum visul. De la Capra Neagră din Poiana Braşov, Alex Crăciun a ajuns acum să conducă bucătăria Sosharu din Londra, restaurant abia deschis într-una dintre cele mai impresionante arene culinare ale lumii, parte din imperiul gastronomic construit de Jason Atherton, un răsfăţat al stelelor Michelin.

1-sosharu

Începutul a fost neplanificat, dar traseul a fost construit cu ambiţia unui obsedat de munca sa, 20 de ore pe zi, zi de zi. Pentru Alex Crăciun mâncarea este totul, este alfa şi omega poveştii sale, iar cele mai „aromate“ capitole abia acum încep să fie scrise.

„Tata gătea mereu acasă, aşa că de la o vârstă fragedă am fost înconjurat de mâncare, de procesul de a găti. Nu mi-am dat seama la acel moment, dar cred că acest lucru a semănat scânteia pasiunii pentru gătit în mine“, spune Alex Crăciun, 30 de ani, pentru După Afaceri Premium.

1910619_520065804832300_2493587647643585199_n
foto sosharulondon.com

Primul job? Restaurantul Capra Neagră de la intrarea în Poiana Braşov. Aproape pare de necrezut că dintr-un restaurant care întâmpină în prezent dificultăţi în a face o omletă cinstită se pot naşte astfel de cariere, dar pasiunea pentru meserie dublată de muncă până la pragul epuizării totale pot face minuni.

„Visul meu a fost să călătoresc şi am avut şansa de a găsi un job în Newcastle (localitate situată la circa 500 de kilometri de nordul Londrei – n.red.). Am profitat de această oportunitate, iar acest lucru s-a dovedit a fi un pas important, o decizie cu adevărat bună.“

Dintre toate experimentele culinare, bucătăria asiatică este cea care îl atrage cel mai mult, poate şi pentru faptul că se bazează pe o lejeritate a ingredientelor diametral opusă faţă de consistenţa bucătăriei româneşti.

[ads2]

„Jason Atherton m-a trimis să lucrez în Japonia, într-unele dintre cele mai bune bucă­tării timp de un an. Cât timp am stat acolo am lucrat din greu în bucătărie, timp de 20 de ore pe zi, şi am încercat să asimilez cât mai multă informaţie.“

„Stau câte 16 ore pe zi în bucătărie, încercând preparate, creând noi combinaţii de ingrediente, cău­tând idei noi. Iubesc să încerc mâncare de calitate şi de obicei când mă duc într-un restaurant comand aproape tot ce este în meniu numai pentru a avea posibilitatea de a încerca totul. Tot timpul îmi stă mintea la mâncare. Mân­carea înseamnă totul pentru mine.“

Previous Story

Accident Brasov: Lovita pe trecerea de pietoni! O femeie de 79 de ani nu a fost iertata de sofer

Next Story

Brasov: Bepco va invita sa vedeti cum se produce apa calda. In amintirea apei calde de la robinet