Brașov. Ne mor Castanii! Sunt atacați mortal de molia minieră. Din 1948 avem o facultate de Silvicultură şi Exploatări Forestiere. Chiar nu pot rezolva problema?

Last Updated on aprilie 1, 2016 De foarte mult timp se „vede” că studenții din Brașov sunt rupți de comunitate. S-au izolat pe Colină sau în Memo, vizitează din când în când centrul orașului și sunt mulțumiți că termină cursurile fără prea mari bătăi de cap. Ce ar fi dacă, pe domeniile lor, studenții s-ar implica în rezolvarea unor probleme locale. De exemplu, studenții de la Silvicultură să găsească o soluție pentru salvarea castanilor din Brașov. Chiar dacă nu vor reuși măcar au încercat. Este rușinos ca într-un oraș cu o astfel de facultate să îți moară castanii.

Castanii din municipiul Braşov se află în pericol de moarte, din cauza moliei miniere, care le atacă frunzele, fiind în imposibilitatea de a se regenera, informează mytex.ro. Şeful Serviciului amenajare zone de agrement din cadrul Primăriei Braşov, Orantes Dincă, ne-a explicat că, în primă fază sunt atacate frunzele, apoi sunt afectate ramurile, iar în cele din urmă arborele se usucă, dacă nu este tratat. „Trebuie strânse frunzele afectate, pentru că altfel usucă ramurile şi afectează în structură arborele”, a precizat acesta.

Din nefericire, s-a întâmplat deja ca unii castani din oraş să nu poată fi salvaţi, în locul lor fiind plantaţi platani. Dar, municipalitatea încearcă să păstreze măcar castanii de pe strada care le şi poartă numele, de pe Bulevardele Iuliu Maniu şi 15 Noiembrie, precum şi de pe strada Nicolae Iorga.

[ads2]

Potrivit sursei citate, moliile miniere au ajuns în ţara noastră din Vestul Europei şi au atacat doar castanii, iar tratamentul este foarte greu, existând mai multe etape în cursul unui an, încă dinainte de înmugurire. Numai că, pentru eradicarea bolii, este foarte important ca frunzele care cad toamna să fie strânse şi arse, nu doar aruncate la gunoi. Altfel, larvele de pe frunze rezistă peste iarnă, iar în primăvară atacă din nou arborii. Această operaţiune de strângere şi ardere a tuturor frunzelor afectate este dificilă, întrucât le mai ia vântul, le mai adună angajaţii de la salubritate sau cetăţenii care mătură în faţa locuinţelor şi le aruncă pur şi simplu la gunoi etc..

Dată fiind situaţia dificilă, în alte oraşe afectate s-a ales calea mai uşoară de a înlocui castanii cu arbori mai rezistenţi.
Problema de la Braşov nu este o noutate, ci datează de câţiva ani. „O perioadă am aplicat un tratament, apoi a fost o vreme în care nu s-a putut, iar de anul trecut, de când avem contractul cadru pe patru ani cu Purline Impex l-am reluat”, a explicat Orantes Dincă.

Advertisements
Previous Story

NU mai avem nevoie de Aeroport la Brașov. Auto Bild anunță: Super-autostrada care va lega Londra de New York va trece prin Brașov!

Next Story

Brașov: Ești de acord cu Mall-ul de la Hidromecanica? „In toata lumea civilizata mallurile sunt la periferia oraselor! Îi omorati pe majoritatea comerciantilor din centrul vechi!”