12 Biserici din Brașov unde poți întâmpina Învierea. La care mergi?

Last Updated on aprilie 27, 2016 Învierea Domnului – Sfintele Pasti este sarbatoarea inchinata Invierii Domnului din morti. Pastele crestin este trecerea de la moarte la viata vesnica, pe cand pastele iudaic este trecerea de la robie la libertate, potrivit crestinortodox.ro.

1. Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului

q

Socotita pe buna dreptate catedrala romanilor din tara Barsei, Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului isi identifica inceputurile in negura vremurilor.

“La anul de la Hristos 1292 au facut o cruce de lemn in Schei cu sindrila si dupa multi ani, atunci in locul crucei au ridicat biserica de lemn catra anul de la Hs.1513, cu hramul arhiereului Nicolae, iara catra anul 1518 de la Hs. fost-au pe aceeas vreme un preot, Petru, om vestit si indraznind aceasta cu mai mult oameni din Schei s-au dus la tara Romaneasca la domnul tarii, adeca la Ioan Neagoe Basarab Voevod, feciorul lui Basaraba si l-au rugat sa le ridice o biserica de piatra in Schei”.

2. Biserica Sfanta Treime din Cetate (strada Barițiu)

sfanta-treime-brasov-(2)

Pana la anul 1771, cand imparatul “luminat” Iosif al II-lea emitea “edictul de toleranta”, in contextul caruia puteau patrunde in cetatile fortificate din Transilvania si romanii – prin edictul de mai sus se permitea construirea de biserici ortodoxe in orasele pamantului regesc unde erau acceptate pana atunci doar confesiunea catolica, luterana, calvina si unitariana -, in Cetatea Brasovului exista doar o capela ortodoxa modesta, ridicata prin anul 1730, intr-o casa inchiriata pe actuala strada Postavarului – azi proprietatea Bisericii “Sfanta Adormire” din Cetate, stiuta drept “Hotelul Stefan cel Mare”.

3. Biserica Sfanta Adormire a Maicii Domnului – Cetate (Piața Sfatului)

CatedralaOrtodoxadinBrasov2
Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in binecunoscuta Piata a Sfatului din Cetatea Brasovului. Ca si alte lacasuri de cult ortodoxe din centrul Brasovului, si Biserica Sfanta Adormire a Maicii Domnului se afla ascunsa intr-o curte si nu are fatada la strada. In acea perioada era interzisa si circulatia romanilor prin piata.

4. Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului

sfanta-treime-tocile-(17)

Locasul de cult a fost construit in anul 1813 si picatat in anul 1946, de catre Iosif Vasu.

Pana la anul 1781, cei peste patru mii de credinciosi din Scheii Brasovului erau slujiti de serviciile religioase ale unei singure biserici, anume Biserica Sfantul Nicolae din Schei.

Dupa numeroase memorii, si mai ales dupa ce Iosif al II-lea, la 28 octombrie 1781, emisese decretul de concivitate, prin care se stipula intre altele ca romanii puteau ridica scoli si biserici daca aveau cel putin 100 de familii, locuitorii din zona Tocilelor obtin dreptul de a-si ridica si ei o biserica.

5. Biserica Sfantul Gheorghe din Brasov – Blumana I (Bulevardul 15 noimbrie)

liuylliuliiullui

(foto:Andrei Dan Suciu)

Biserica Sfantul Gheorghe, numita si Blumana I, aflata aproape de centrul orasului Brasov, este o biserica ortodoxa ridicata in stil renascentist tarziu, din piatra bruta in relief, la parter, si caramida la etaj, in anul 1903.

Cladirea in care se afla actuala biserica a fost ridicata in anul 1903, ca locuinta a unui vanator.

6. Biserica „Buna Vestire“ (Parcul Central)

wgrggrgewwge

Zidirea acestui lăcaş de cult a început în anul 1934, într-o epocă nu foarte uşoară pentru românii ieşiţi din crunta experienţă a primului război mondial.

Stilul treflat, bizantin şi celelalte elemente unicat din arhitectura bisericii se datorează viziunii şi eforturilor arhitectului Octavian Smigelschi, fiul celebrului pictor al Catedralei mitropolitane din Sibiu.

Lucrările de execuţie au fost conduse de cunoscutul inginer braşovean Wildemann. Lăcaşul de cult este zidit din cărămidă, pe un soclu de piatră de granit. În aceeaşi perioadă, au început şi lucrările de construcţie la casa parohială. După trei ani de eforturi considerabile din partea comunităţii, biserica a fost finalizată în 1937.

7. Biserica Înălţarea Domnului, Hidro

12801601_785044408266431_7286861458371183683_n

(foto: Alina Mirela)

8. Biserica Schimbarea la Faţă (Micșunica) Saturn

4833943274_d5fd16e880_b

(foto: nicufarcas)

9. Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel” (strada Aurel Vlaicu)

biserica-16

Parohia ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” Brașov ia ființă în anul 1943 în cartierul care începea să se edifice cu locuințele muncitorilor de la I.A.R. Brașov și apoi cu ale celor de la Uzina de Tractoare Brașov.

Piatra de temelie a fost pusă pe data de 20 septembrie 1957 de către Mitropolitul Dr. Nicolae Colan, iar lucrările de construcție s-au derulat pe parcursul mai multor ani, până în anul 1970.

10. Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (Astra)

rerereer

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil s-a zidit între anii 1978, 1980-1981, de către credincioșii ortodoxi din cartier sub îndrumarea preotului Comșulea Ioan, alături de preoți Ghe Grama și Ghe Grovu , sfințită la 20 Mai 1984 de către vrednicul de pomenire Mitropolitul dr.Antonie Plămădeală.

Pictura bisericii s-a realizat de către pictorul Dumitru Bănică cu o echipă de 11 ucenici care au executat lucrarea într-o perioadă de vreo 6 luni în anul 1983, în tehnica tempera pe timpul iernii care în timp a dus la deteriorarea picturii.

11. Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (cartierul Valea Cetăţii)

DSC09369

Parohia Ortodoxă „Valea Cetăţii” Braşov s-a înfiinţat la 1 august 1989.  Această parohie are în jurisdicţie o parte din cel mai tânăr cartier braşovean, cartierul Valea Cetăţii, construit între anii 1980-1990. Din august până în decembrie 1989, timp de cinci luni, s-au dus tratative cu autorităţile comuniste judeţene pentru a se obţine aprobările necesare cumpărării unei case şi transformarea ei într-o capelă, dar truda a fost zadarnică.

Mulţumită Bunului Dumnezeu şi martirilor care s-au jertfit în decembrie 1989, în primele luni ale anului 1990 s-au obţinut terenul şi toate aprobările necesare pentru construirea unei biserici şi s-a întocmit proiectul de către arhitectul Renel Marian.

12. Biserica Ortodoxa Sf Ioan Botezatorul si Sf Mina – Noua

biserica-din-cartierul-noua-3_w1000_h667_q100

Cartierul Noua, după cum însuşi numele sugerează, face parte din zonele mai tinere ale Braşovului. Deschiderea marilor uzine industriale din oraş, cum ar fi „Steagul Roşu“, a însemnat naşterea unor noi cartiere, populate cu tinere familii. În acest cartier, încă din 1944 a fost înfiinţată o parohie, chiar de protopopul Ioan Popiţa.

Imediat s-a născut şi nevoia de a zidi o biserică, dar dorinţa credincioşilor şi a părintelui Popiţa a întâmpinat refuzul autorităţilor comuniste de a oferi aprobările necesare.

Previous Story

Brasov: George Scripcaru construiește apartamente ANL pentru tineri. Vezi unde:

Next Story

Familie din Brașov disperată: Mama lor, dusă cu ambulanța la spital, a fost lăsată să plece acasă singură. Femeia are 72 de ani și este bolnavă de Alhzeimer