Brasov: Universitatea Transilvania confirmă că îi ajută pe pușcăriași, spune că totul este în regulă dar refuză să facă publice avizele emise. Vezi aici de ce sunt importante și de ce profesorii riscă pușcăria:

Last Updated on ianuarie 11, 2016 Astăzi a apărut știrea potrivit căreia doi profesori universitari din Brașov, Marius Moga, Universitatea Transilvania din Braşov si Alexandru Ionas, Universitatea Spiru Haret, ar fi demisionat în urma scandalului cărţilor scrise în închisoare.
Prorectorul Universității Transilvania dezminte demisia profesorului Moga și spune că Universitatea nu are nici o problemă în a ajuta pușcăriașii de a scrie cărți științifice pentru a scpăpa mai repede din închisoare.

Prorectorul prof. univ. dr. med. Liliana Rogozea a explicat pentru mytex.ro că „Profesorii avizează, nu coordonează lucrările deţinuţilor! Penitenciarul aprobă cererea deținutului de a începe să scrie o lucrare științifică doar dacă un profesor sau un conferenţiar universitar îl recomandă, dă aviz pentru acest lucru, în principal pentru temă.

>Prin scrisoarea lui de recomandare, profesorul confirmă că deținutul respectiv are calificarea, este capabil să înceapă o astfel de lucrare, iar tema propusă este una ştiinţifică.

Odată cu acest aviz, care se trimite printr-o adresă oficială, rolul cadrului didactic universitar s-a terminat. El nu coordonează nici un fel de lucrare științifică.
Numele profesorului Marius Moga apare în lista făcută publică de ministerul Justiţiei, deoarece acesta ar fi coordonat ştiinţific cartea lui Banciu Ciprian, condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, cu titlul Expertize medico legale pentru persoanele în viaţă, apărută la Editura Napoca Star, informează revista22.ro.

Ar fi fost frumos din partea rectorului Liliana Rogozea  să prezinte public avizul profesorului Moga în care se confirmă că pușcăriașul Banciu Ciprian are competențele necesare de a scrie „Expertize medico legale pentru persoanele în viaţă”. Atunci lucrurile ar fi fost în regulă.

Așa, rămâne suspiciunea că orice pușcăriaș, indiferent de calificarea profesională, poate scrie orice carte științifică dacă plătește un profesor universitar.

Dacă avizul nu este legal, profesorul riscă închisoare pentru înșelăciune și favorizarea infractorului.

[ads2]

Prof. Univ. Dr. Ionas Alexandru, de la Universitatea Spiru Haret, apare in lista ministerului în postura de coordinator ştiinţific al unei cărţi scrise de Bujdoiu Nicolae Răzvan, condamnat la 5 ani şi 6 luni pentru înşelăciune. Cartea se numeşte Validarea şi eficienţa dreptului/The validity and effectiveness of law şi a fost publicată în Buletinul Universităţii Transilvania ON LINE.

Universitățile din România au sprijinit, în ultimii trei ani, publicarea a 426 de lucrări cu o valoare științifică îndoielnică scrise de pușcăriași în încercarea lor disperată de a ieși mai repede din închisoare.

Universitatea Transilvania din Brașov care a ajutat la publicarea a 20 de lucrări până acum.

Previous Story

Brasov: Derdeluș sau blocuri de 10 etaje în pădurea din Răcădău? Tu ce dorești?

Next Story

„Stranie vreme in Brasov … este neobisnuit de cald pentru acest anotimp si bate un vant puternic”