De ce am pierdut? „Un alt caiet slab a fost cel al Brașovului. Orașul a mers exact pe traiectoria turismului său și a pierdut, cum era de așteptat”, spune directorul Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu

Last Updated on decembrie 15, 2015 Brașovul a avut ambiția să candideze pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. A avut neinspirația să meargă cu un dosar de candidatură care nu avea legătură cu actele culturale ci cu turismul. O spune Razvan Pop, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Sibiu, pe blogul personal, razvanpop.ro:
„Un alt caiet slab a fost cel al Brașovului. Orașul a mers exact pe traiectoria turismului său și a pierdut, cum era de așteptat.
Brașovul s-a adresat publicului său captiv, turistul român de middle-class. Un logo ecologic când nu se discuta de ecologie, Brașovul a părut că și-a pregătit dosarul pentru o eventuală candidatură la Capitala Ecologică a Europei, titulatură pe care o merită cu prisosință, fiind fără concurență, polul verde al României”.

Brașovul, cu o istorie și cultură fabuloasă, s-a prezentat cu civilizația muntelui. Negustorii brașoveni au ajuns cu caravanele pline de mărfuri, în epoca medievală, până la Bagdad, Irak. Nu am rămas doar în munți, să avem o civiliație montană.

Negustorii brașoveni se implicau în impunerea domnitorilor în Transilvania, Moldova și Țara Românească, pentru că știau cum merg vremurile. Astăzi ne-am  prezentat în fața Europei culturale cu un logo de turism.

gegeegeg

Ziare românești, maghiare, germane, cărți românești, maghiare și germane. Fără conflicte interetnice ca în Cluj, de exemplu, unde românii și maghiarii se înjură permanent în 2015. Și se vor înjura și în 2021.

Cel mai cosmopolit oraș din România, cel mai european oraș din România, înconjurat de Cetatea Râșnov, Cetatea Rupea, Cetatea Făgăraș, castelul Bran, bisericile fortificate de la Prejmer, Ghimbav, etc și noi ne-am prezentat „ecologic”.

[ads2]

Trist este că cei care au greșit nu renunță la idee. Ei susțin că au o strategie de viitor și vor continua cu Civilizația muntelui. Poate ar fi mai bine să meargă la Biblioteca Județeană, să citească toate cărțile despre Brașov (care sunt chinuitor de puține, nu avem cărți despre Brașov, despre cultura noastră) și să vadă ce înseamnă cultura Brașovului.

Când te apuci de o strategie culturală, regula numărul 1 spune că trebuie să citești. Cultură, nu broșuri de turism.

Previous Story

Brașov: Se deschide un nou talcioc în oraș. Duminică

Next Story

Brasov: Bărbatul bănuit că şi-a strangulat soţia a fost prins. Vezi unde se ascundea: