Last Updated on septembrie 9, 2015 Ministerul Educaţiei a cerut ieri universităţilor şi inspectoratelor şcolare judeţene să identifice eventuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învăţământ.
„Ministerul Educaţiei răspunde la toate solicitările Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. (…) Ministerul Educaţiei poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare şi consiliere psihologică”, au declarat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.
Braşovul poate oferi doar asistenţă psihologică, nu şi locuri de cazare.
„În judeţul nostru nu există în acest moment posibilitatea de a primi refugiaţi în şcoli sau de a le pregăti acestora masa. Dacă s-ar întâmpla acest lucru într-o clasă sau într-o sală de sport, activitatea instituţiei ar fi perturbată. E o situaţie specială, însă nu se poate compara cu o calamitate, un cutremur sau un război, spre exemplu”, a explicat Marius Vlăduţ, reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, citat de bzb.ro
Acesta a mai spus că în cazul în care vor fi solicitări în acest sens, experţi ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov s-ar putea deplasa într-unul din centrele de primire a refugiaţilor, pentru a le asigura acestora asistenţă psihologică sau s-ar putea afla la dispoziţia acestora din urmă, „în orice altă variantă sau soluţie s-ar găsi în acest sens”.
Prorectorul Universității Transilvania din Brașov, Mihaela Gheorghe, susține că până în momentul de față, instituția nu a primit nici o solicitare din partea Ministerului Educației și că nu sunt locuri disponibile pentru refugiații fugiți din calea războiului.
„Acum am aflat și eu de la dumnevoastră, dar nu știu nimic. Până în momentul de față nu am primit nimic, nici o solicitare, nici o adresă. Noi aveam 4.000 de locuri în cămin și în total 19.000 de studenți, deci răspunsul cred că e evident. Noi avem reguli prin care ne cazăm studenții”, a declarat Mihaela Gheorghe pentru mytex.ro.