Last Updated on august 25, 2015 La Brașov va fi creat un atlas care va descrie tărâmurile fermecate şi locurile din poveştile copilăriei.
Poveştile vor fi expuse succint, astfel încât să îi îndemne pe copii să citească toate întâmplările prin care trec personaje precum Harap Alb, Prâslea cel Voinic sau Greuceanu. Un dicţionar cu ilustraţii îi va introduce pe elevi în documentarea istorică, deoarece povestea este prima istorie cu care copiii iau contact.
„Încercăm să creăm un fel de geografie a basmelor româneşti, un fel de atlas, cu un mic dicţionar al personajelor. Nu s-a mai făcut aşa ceva în spaţiul românesc, nici în străinătate, din câte ştiu eu. E un fel de premieră şi o modalitate nouă de a încerca să arătăm că cititul unei poveşti se poate face şi altfel”, a explicat marţi, consultantul ştiinţific dr. Alexandru Stănescu, redactorul şef al proiectului editorial, pentru rttbrasov.ro.
O enciclopedie ilustrată a basmelor româneşti
Iniţiatorii atlasului cred că elevii vor reţine mult mai uşor anumite detalii, prin intermediul poveştilor cu multe desene şi hărţi. Sursele de inspiraţie au fost hărţile medievale şi cele renascentiste.
”Era nevoie de un astfel de proiect, pentru că trebuie să îi mai rupem pe copii un pic de la noile tehnologii. Prin lectură, ei pot deveni creativi, iar această cale de a învăţa prin intermediul poveştilor este mult mai simplă. În ziua de azi, istoria şi ştiinţa sunt prezentate la fel, în ochii copiilor”, a precizat astăzi, Daniel Nazare, coordonatorul proiectului editorial şi directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”.
Culoarea locală este dată de introducerea cetăţilor şi castelelor din judeţul Braşov şi din ţară, în hărţile care vor fi expuse în carte. Astfel, copiii vor vedea că Împărăţia Împăratului Verde se află la Cetatea Râşnov, iar cea a Împăratului Roşu, la Castelul Corvinilor.
500 de copii vor primi gratuit atlasul
Lucrarea va avea 88 de pagini. Vor fi relatate pe scurt 12 poveşti şi se vor ilustra zece hărţi şi un dicţionar ilustrat de personaje. La jumătatea lunii octombrie va fi gata şi se va distribui gratuit copiilor care au participat la atelierele de poveşti şi concursurile de povestit basme din cadrul proiectului. 98 % din pagini vor conţine ilustraţii, realizate de graficianul Liana Stănescu.
Poveştile vor fi rezumate şi asamblate de consultantul ştiinţific dr. Alexandru Stănescu. Grupul ţintă al proiectului editorial în valoare de 71.000 de lei este format din copii, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani. Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov este coordonatorul lucrării, care beneficiază de cofinanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.