Brasov: Planorul prabusit a fost cautat cu o drona speciala, cu camera termica si zoom termica. Nici un rezultat!

Last Updated on august 10, 2015 Planorul prăbușit joi în Brașov este căutat în continuare de autorități însă fără rezultat.

Unul din cei mai buni specialiști în drone din România, Octavian Isăilă, a declarat luni pentru AGERPRES că pilotul dispărut a fost căutat duminică în zone greu accesibile din județul Brașov și împrejurimi cu o dronă specială cu cameră termică și zoom, aparținând unei firme din județ.

Avantajele căutărilor cu această dronă sunt detectarea căldurii corpului uman, în plus acest tip de dronă poate căuta și noaptea și în zone unde oamenii nu pot pătrunde.

“Drona la care s-a apelat este o dronă cu cameră termică. Are zoom. Poate detecta căldura, variațiile termice. Tehnic, o dronă poate ajuta foarte mult. Dronele se pot dezvolta și pe partea de căutare și salvare. Nu trebuie să ridici un avion sau un elicopter ca să poți să verifici zona, inclusiv cu partea termică, pe care un avion nu o are. Cu partea termică poți găsi și noaptea”, a arătat Octavian Isăilă.

Întrebat de corespondentul AGERPRES care este cea mai mare problemă în ce privește detectarea pilotului și a planorului, Octavian Isăilă a explicat că suprafața este foarte mare și aparatul ușor. El a spus că dacă aparatul a aterizat printre crengile copacilor, atunci poate fi găsit doar de echipele de salvare care caută la sol.

“Acum este destul de dificil. Aria e foarte mare și dacă a aterizat în pădure. Dacă e printre copaci, jos, a ajuns mai jos de coroana copacilor, la ora aceasta nu îl mai găsești decât terestru”, a spus Octavian Isăilă.

Potrivit acestuia, drona specială cu cameră termică folosită în căutarea pilotului este folosită de obicei de proprietarul ei în supravegherea câmpurilor cu panouri fotovoltaice, pentru a detecta panourile defecte.

Isăilă spune că se poate construi o dronă și mai performantă, care să caute modele, așa-numite pattern-uri, pentru a găsi o persoană.

“S-ar putea construi o dronă care să recunoască pattern-uri, adică modele, pe partea de căutare și salvare. Practic, poate căuta forme. Asta se poate construi. Îi dai drumul până găsește modelul. La 5-6 ore de zbor poate să caute pe suprafețe destul de mari. Dacă aveai acum 5-6 drone să le pui să scaneze, operațiunile s-ar fi derulat mult mai repede”, este de părere Octavian Isăilă.

Octavian Isăilă este și primul român care și-a asigurat drona și care și-a înregistrat oficial o dronă la noi în țară, în martie 2014, cumpărată chiar cu fonduri europene.

Acțiunile de căutare a pilotului planorului dispărut joia trecută au fost extinse în alte trei județe, mai multe echipe fiind implicate în această misiune, inclusiv drone, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Interne.

Advertisements
Previous Story

Un TIR de la Brasov s-a rasturnat. Tone de bere au fost imprastiate pe sosea

Next Story

Brasov: Lebede si pelicani, pe lacul Gradinii Zoologice