Candidatura Brasovului la Olimpiada Tineretului din 2020 pusa in pericol de Guvern. Nu sunt bani pentru un astfel de eveniment?

Last Updated on iulie 7, 2015 Braşovul va afla în curînd dacă va fi sau nu gazda Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020. În 31 iulie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va anunţa numele oraşului-gazdă al JOT 2020, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Kuala Lumpur, în Malayesia.

În următoarele trei săptămîni, Braşovul îşi va definitiva modul de prezentare a dosarului său de candidatură şi va stabili cum va aborda chestiunile pe care CIO le consideră insuficient definite pînă acum.

Deocamdată, ambele candidate pentru găzduirea ediţiei de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020 – Braşov şi Lausanne (Elveţia) – au şi puncte tari, şi riscuri, cele două urmînd să explice CIO cum vor îmbunătăţi punctele slabe, anunta Monitorul Expres.

„Consider că Braşovul are şanse reale să fie desemnat oraş-gazdă pentru Jocurile Olimpice de Tineret din 2020. În ceea ce ne priveşte, vom sublinia foarte clar la prezentarea finală de la Kuala Lumpur modul în care ne propunem să eliminăm riscurile identificate de CIO în raportul de verificare“, a spus managerul public al municipiului Braşov, Gantz Miklos, care conduce şi Comisia de candidatură a Braşovului.

Film de prezentare a Braşovului, pentru susţinerea candidaturii

În cele trei săptămîni rămase pînă la întîlnirea de la Kuala Lumpur, în care se va anunţa gazda Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020, Braşovul mai lucrează la filmul de prezentare cu care va merge în Malayesia, pentru a convinge CIO să îi acorde găzduirea.

Potrivit reprezentanţilor Municipalităţii, este vorba despre un film de 20 de minute, cu prezentarea judeţului, prezentarea bazelor sportive din Braşov, Poiana Braşov, Rîşnov, Predeal şi Cheile Grădiştei, imagini din hotelurile propuse în dosarul de candidatură şi din spitalele şi clinicile din zonă. Filmul prezintă, de asemenea, şi locurile propuse pentru activităţi culturale şi de divertisment, respectiv sala NATO din Poiană, folosită de altfel şi la Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013, Aula Universităţii „Transilvania“, viitorul Centru de agrement din Poiană, aflat acum în construcţie, şi Campusul Genius.

Acest film, care va fi prezentat în ziua de 31 iulie, la Kuala Lumpur, va susţine dosarul de candidatură al Braşovului. El va fi urmat de o sesiune de întrebări din partea CIO. În paralel cu acest film va fi creat şi un clip de 90 de minute, care va rula înainte ca CIO să facă anunţul final al oraşului-gazdă a JOT 2020.

Punctele tari ale Braşovului: bazele sportive, cazarea şi costurile mai mici

Reprezentanţii Municipalităţii sînt încrezători în şansele Braşovului de a obţine găzduirea JOT 2020. Într-un raport întocmit deja de CIO, atît Braşovul, cît şi Lausanne, contracandidatul în această competiţie, au şi puncte tari, şi riscuri.

Printre punctele forte ale Braşovului se numără bazele sportive propuse pentru JOT 2020, care se află într-o zonă compactă. Cele mai mari distanţe, de pînă la 40 de kilometri, sînt pînă la baza sportivă de la Cheile Grădiştei, unde se poate ajunge în maximum o oră.

Comparativ, Lausanne propune ca unele competiţii de schi să se desfăşoare inclusiv pe baze sportive aflate pe teritoriul Franţei, la distanţe de aproximativ 100 de kilometri faţă de satul olimpic.

Un alt punct forte al Braşovului, identificat de CIO, este satul olimpic, aflat şi el într-o zonă compactă, în Poiana Braşov. De asemenea, cazarea pe care o propune Braşovul pentru sportivi şi staffuri este în hoteluri din Poiana Braşov, în timp ce Lausanne propune cazarea într-un campus universitar care va fi construit pînă în 2019.

Un punct foarte important este şi costul de organizare a JOT. Braşovul estimează că organizarea va costa puţin peste 14 milioane de dolari, în timp ce estimările Lausanne-ului sar de 42 de milioane de dolari.

Lipsa garanţiei financiare din partea Guvernului, risc identificat de CIO

La capitolul riscuri, CIO a arătat, în raportul său, că Braşovul nu are o garanţie pe bugetul de organizare, deşi atît premierul României, cît şi primarul Braşovului şi-au asumat organizarea.

Deşi ar fi atîrnat mai greu o Hotărîre de Guvern care să prevadă susţinerea financiară a evenimentului, singurul document depus la dosar este o scrisoare semnată de premierul Victor Ponta, care promite că acest buget va fi pus la dispoziţie, în cazul în care România va cîştiga dreptul de a organiza JOT 2020.
Un alt risc identificat de CIO ţine de baza sportivă pentru curling şi cea pentru half-pipe, ce vor fi construite pînă în 2020 special pentru acest eveniment, în condiţiile în care Comitetul Internaţioanl Olimpic vrea să ştie ce se va întîmpla cu acestea şi după competiţii.

Advertisements
Previous Story

Brasov, 78,74% promovabilitate la BAC, locul doi in România

Next Story

Brasov: FELICITARI! Maria-Luiza Steinesz, singura eleva de nota 10 la BAC. Va studia limba chineza la Universitatea „Transilvania“