Brasov: Muzeul de Istorie vrea 600.000 de euro dar nu este in stare sa organizeze o expozitie nationala sau internationala. Cand ai fost ultima oara la Muzeul de Istorie? Ti-a placut?

Last Updated on iulie 28, 2015 Muzeul de istorie din Brașov se află de ani buni într-o stare avansată de degradare. În plus amenajarea interioară a muzeului este una învechită departe de ambițiile unui oraș care dorește să fie Capitală Culturală Europeană.

Un lucru mai grav este stare pereților și igrasia apărută care afectează exponatele. Din cauza lipsei fondurilor Casa Sfatului nu a mai fost renovată în interior de foarte mulți ani.

Directorul instituţiei de cultură, istoricul Nicolae Pepene, insistă pentru achiziția unei instalații de microclimat pentru a putea proteja exponatele. Acesta a estimat că suma necesară execuţiei unei restaurări a clădirii şi a montării echipamentelor de microclimat necesare ajunge la 600.000 de euro.

„Avem practic cel mai mic buget din ultimii 25 de ani şi ne punem speranţa că la această rectificare bugetară vom primi măcar o parte din fondurile necesare. Până acum, nu s-au făcut decât renovări la exteriorul clădirii şi niciodată la interior.

Sunt necesare o serie de fonduri şi pentru amenajarea expoziţiei, respectiv pentru restaurarea de piese, dar şi montarea unor spoturi speciale, dar şi a unor softuri informatice, care să ofere mai multe amănunte despre exponatele pe care le prezentăm, astfel ca să fim un muzeu cu adevărat european. Sper ca autorităţile judeţene să găsească disponibilitate financiară pentru a ne aloca banii necesari”, a punctat Nicolae Pepene, citat de bzb.ro

Cu toate aceste neajunsuri, în ultimii ani, Muzeul de Istorie din Brașov nu a fost în stare să organizeze o expoziție națională sau internațională de anvergură. Se pare că istoricii și muzeografii de acolo s-au transformat în simpli funcționari care de abia așteaptă să rupă ușa după 8 ore de muncă.

Cel mai frumos oraș, cel mai jalnic muzeu de istorie. Ei nu sunt în stare să facă poze la exponate și să le promoveze online, cu o descriere științifică. Să atragă turiști și să ridice nivelul de cunoștințe al orașului. Cine știe ce comori stau ascunse în depozitele muzeului? Sau poate că nu mai sunt, fiind vândute în anii 90, așa cum se zvonește prin oraș iar acum istoricii și muzeografii/funcționari așteaptă doar să iasă la pensie, mulțumiți că nimeni nu-i ia la întrebări.

Merită acești funcționari 600.000 de euro, să iasă la pensie în liniște fără să facă ceva, sau trebuie aduși niște muzeografi și istorici tineri, cu entuziasm, care să schimbe fața Muzeului de Istorie? Măcar să posteze pe Facebook o poză cu ducatii de aur ce se emiteau la monetăria din Făgăraș, de exemplu.

 

Advertisements
Previous Story

Brasov: Haide la vanatoare de comori, vineri, pe Tâmpa

Next Story

Brasov: Astazi, la Caravana Metropolis va fi proiectat filmul DOUA ZILE, O NOAPTE/ DEUX JOURS, UNE NUIT. Vezi aici trailerul filmului: