Brasov: A ajuns studenta, deşi era „programata” sa spele scari de bloc

Last Updated on iulie 27, 2015 În comunităţile de romi din judeţul Braşov, multe dintre fete decid de la vârste fragede să ia viaţa în piept şi să devină mame şi soţii, abandonând şcoala şi renunţând astfel la un viitor mai bun.

Crina Mondoc (19 ani), o fată ce provine dintr-o familie săracă şi destrămată, din satul braşovean Budila, cu 8 fraţi acasă, a fost şi ea la un pas să lase cartea, consolânduse cu gândul că va putea câştiga bani spălând scări de bloc.

“Asta făceau femeile. Tata avea opt clase, mama, două”, mărturiseşte tânăra, pentru libertatea.ro

1

Însă membrii unei fundaţii din Braşov au salvat-o. Au văzut în Crina o fată cu potenţial şi au îndemnat-o să nu abandoneze şcoala generală din Budila, aşa cum avea de gând. Copila a învăţat şi a reuşit să meargă la liceu.

A fost admisă la Colegiul Tehnic de Transporturi din Braşov, unde a fost ajutată cu bani de protectorii ei, care i-au găsit o locuinţă cu chirie, plătindu-i cazarea lunar.

Face curat în case, ca să-şi plătească studiile

Dedicată studiului şi cu ambiţii mari, Crina a învăţat mai departe şi a fost admisă pe unul din locurile pentru romi la Universitatea Transilvania, din Braşov, la Facultatea de Asistenţă Socială.

Pe lângă cursuri, lucrează în satul Homorod, în cadrul unui proiect, cu micuţi de aceeaşi etnie cu ea, cu care face activităţi extraşcolare. Când nu studiază sau nu stă cu copiii, tânăra face curăţenie în case sau lucrează ca baby-sitter:

“E greu cu timpul, dar nu am ce face. Fundaţia îmi plăteşte chiria, eu trebuie să mă descurc cu utilităţile şi cu hrana”.

Visul ei este să lucreze ca asistentă socială, să- i poată îndruma pe copiii din comunităţi precum cea din care provine ea şi să le arate că există şi o altă cale decât cea a abandonului şcolar.

Crina e mulţumită de viaţa pe care o trăieşte şi că a ales să urmeze şcoala. Când se uită în urmă îşi aminteşte de traiul greu pe care îl ducea în urmă cu câţiva ani, când într- o cameră cu două paturi dormea alături de nouă persoane:

“Nici să învăţ nu puteam, ce haos era acolo! Trebuia să fac mâncare, să spăl, să am grijă de fraţii mai mici”.

Advertisements
Previous Story

Brasov: Cele mai tari branduri cu articole dedicate somnului, intr-un singur magazin

Next Story

HAI Brasovul! Vineri aflam daca suntem gazda Jocurilor Olimpice de Iarna 2020. Votul decisiv are loc in Kuala Lumpur