Brasov: Fetite de 10-12 ani raman insarcinate si fac avort in toaleta scolii. „Educatie sexuala nu face mai nimeni si astfel se ajunge la asemenea situatii”

Last Updated on iunie 16, 2015

Lipsa personalului medical din şcolile brașovene, dar  şi ale absența unui program susţinut de educaţie pentru sănătate are consecințe grave atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, asupra elevilor.

În momentul de față în cele 86 de unități de învăţământ sunt 45 de cadre medicale (pe 58 de posturi aprobate), în condițiile în care, potrivit normativelor, necesarul ar fi de 130, iar minimul de funcţionare de 91.

„Practic, nu are cine să facă educaţie sanitară. Sporadic, vin cei de la DSP şi de la ONG-uri, dar nu pot ajunge în toate unităţile de învăţământ, şi prezintă efectele nocive asupra sănătăţii ale consumului de tutun, de alcool, de droguri ori noţiuni de sănătate orală, de igienă personală, de igienă a alimentaţiei.

Dar educaţie sexuală nu face mai nimeni şi astfel se ajunge la fetiţe de 10-11 ani însărcinate, la adolescente care fac avort în toaleta şcolii. Anul trecut am cunoștință de trei cazuri de avort, dintre care unul făcut de o elevă de clasa a VII-a.

Dar şi anul acesta, o elevă de liceu din Braşov a născut, iar alte două sînt deja însărcinate în faze avansate. Unele dintre fetiţele de 10-11-12 ani suferă avorturi spontane, chiar în toaletele şcolilor. Nu mai vorbesc de fumat, de alcool şi de abuz chiar de substanţe interzise printre elevii de gimnaziu.

Nu e vina copiilor, părinţii sunt prea ocupaţi să le asigure cele necesare traiului, medicii de familie sunt sufocaţi de carduri, profesorii trebuie să-şi predea materia.

Dar pe ei, pe copiii noştri, cine îi mai învaţă şi cine îi mai ajută să facă faţă problemelor reale, vieţii, cine îi ajută să înveţe cum să fie sănătoşi?”, s-a revoltat Mariana Topoliceanu,  citată de mytex.ro

Previous Story

Brasov: Amenzi pentru soferii care nu tin cont de benzile pentru biciclete

Next Story

Corona Brasov: „100% românesc“ la hochei si handbal. Brasovul va avea un Centru de Excelenta in handbal