Last Updated on mai 27, 2015 Şoferii sunt acuzaţi de clienţi că refuză cursele scurte sau că cer preţuri umflate.
Aceste nereguli au fost postate pe o reţea de socializare de către un jurnalist din Bucureşti, care a trecut printr-o experienţă neplăcută la Braşov. Nu este însă singura victimă a şoferilor de taxi. Bucureşteanul a dorit să ajungă din Gara Braşov la hotelul la care avea cameră rezervată.
Taximetriştii i-au spus că nu fac curse scurte, după care unul dintre ei i-a cerut de şapte ori preţul real al cursei.
Controlul i-a pus pe fugă pe golani
Cei de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului s-au autosesizat şi au făcut un control la maşinile care fac taximetrie aflate miercuri la prânz în staţia din faţa gării.
Câţiva dintre taximetrişti şi-au abandonat maşinile iar alţii au fost descoperiţi cu mai multe nereguli. Jurnaliştii au întrebat mai mulţi taximetrişti cât costă un traseu Gara Braşov-Noua şi răspunsurile au fost diferite, ceea înseamnă că fac piaţa cum vor ei.
„I-am spus că până în Noua sunt în jur de zece kilometri. Punem ceasul. N-am negociat. M-a întrebat cât costă şi i-am spus că în jur de 30 de lei”, a precizat un şofer de taxi.
„După începerea controlului, cel puţin trei autoturisme din zonă au fost abandonate. Cei care le conduceau nu mai sunt în momentul de faţă. Această maşină, pe lângă faptul că este părăsită, s-au luat şi celelalte elemente din interior – ceasul şi alte însemne”, a explicat astăzi, Sorin Susanu, comisarul şef al CRPC Braşov, citat de rttbrasov.ro.
Una dintre maşini avea afişat pe uşă un tarif iar în interior altul iar mai mulţi şoferi nu aveau ecuson cu numele. Cei găsiţi în neregulă riscă sancţiuni care pot ajunge până la 20.000 de lei, în funcţie de gravitatea problemelor descoperite.
Şi taximetriştii au nemulţumiri
Independenţii acuză marile firme de taximetrie că nu plătesc taxe la stat, în timp ce ei scot din buzunar sume importante în fiecare lună. „Am un coleg, prieten, care lucrează la el şi s-a dus să-şi ia un frigider. În acte îi scrie că e două ore angajat şi el stă 16, să-i ducă 100 de lei pe zi”, a precizat astăzi, un taximetrist.
„Spune că-i libertate la tarif. Ce libertate? Ori laşi atunci pe fiecare să-şi pună cât vrea şi să-şi afişeze pe maşină, ori faci un preţ unic, la toată lumea, pentru că este serviciu public”, a afirmat miercuri, un alt taximetrist.
Un alt motiv de nemulţumire pentru taximetrişti este lipsa unui tarif pentru cursele în afara oraşului. Şoferii spun că până şi pe autobuzele RAT un bilet până în Poiana Braşov costă mai mult decat dublul unuia în oraş, deşi Poiana este considerată în interiorul Braşovului în cazul taximetriştilor.
Şoferii vor un preţ unitar deoarece consideră că activitatea de taximetrie este un serviciu public.