Legendele Brasovului: „Ruşcuţa“ si „Laleaua pestriţă“

Last Updated on aprilie 13, 2015 Condiţiile climatice tipice depresiunilor şi bogata reţea hidrografică, au permis formarea în zona Sânpetrului, Hărmanului şi a Prejmerului a unor rezervaţii botanice, în care plante rare precum „ruşcuţa“ sau „laleaua pestriţă“ şi-au găsit aici microclimatul specific.

Rezervaţiile naturale Dealul Lempeş şi Mlaştinile Hărmanului şi Prejmerului adăpostesc un bogat registru floristic, la care se adaugă şi o faună diversă, cu exemplare ocrotite.

„Ruşcuţa de Primăvara” şi “Laleaua Pestriţă”, care trăiesc în rezervaţia naturală “Dealul Lempeş” – Sânpetru, se spune că ar fi plante mistice.

“Ruşcuţa de primăvară” (Adonis vernalis – lat.) este o floare frumoasa, de un galben stralucitor, înfloreşte intotdeauna în preajma Paştelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Christos răstignit pe cruce, potrivit adevarul.ro.

O alta legendă, mult mai veche, legată de numele latinesc al florii, Adonis vernali, aminteşte de grecul Adonis, un vânător chipeş, care s-a îndrăgostit de Afrodita.

ruscuta-de-primavara2

Ares, zeul Soarelui, îndrăgostit şi el de zeiţa Frumuseţii, îl răpune, dar frumosul Adonis se transformă într-o plantă, ruşcuşa, care înfloreşte din martie pâna în aprilie, perioadă în care se şi recoltează pentru uscare.

Ruşcuţa este folosită destul de des ca plantă decorativă. Este, însă, şi plantă medicinală, fiind folosită cu rezultate deosebite în tratarea afecţiunilor inimii şi a tulburărilor neurovegetative.

Laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris) are şi ea legenda ei şi se spune că purta în trecut denumirea de Floare de şah, după Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei, care a inventat jocul de şah.

laleaua-pestrita4

 

Într-o noapte, Daria a avut un vis în care o tânără i-a cerut flori pentru mama ei, bolnavă, oferindu-i un buchet, în schimbul unei lalele pestriţe.

După un timp, a apărut în grădină o lalea pestriţă, care creşte şi astăzi pe Dealul Lempeş. Oferite în dar, lalelele pestriţe conţin mesajul cifrat „Ochi frumoşi“.

Previous Story

FC Brasov. Negocieri cu Talnar si Sumudica dupa demisia lui Lokica. Crezi ca va retrograda Brasovul?

Next Story

Junii Brașovului merg astazi cu stropitul, obiceiul intanit doar in Transilvania