Incep serbarile Junilor Brasoveni

Last Updated on aprilie 11, 2015 În fiecare an, în perioada sărbătorilor de Paşti, braşovenii şi turiştii urmăresc serbările junilor şcheieni, unice în lume, a căror origine se pierde în negura vremurilor.

Pentru juni, întreaga săptămînă de după Paşte, „Săptămîna Luminată“, este o sărbătoare. Aproape în fiecare zi au loc evenimente, începînd cu Învestirea şerjilor Junilor Tineri în Duminica Paştilor, „Mersul cu «strochitul» al Junilor Tineri“, luni, în a doua zi de Paşte, şi contiuînd cu „Marţea cu plăcinte“ şi „Aruncarea în ţol“. La aceste evenimente, junii tineri încep să-şi poarte frumoasele lor costume moştenite din strămoşi.

Învestirea şerjilor Junilor Tineri

În prima zi de Paşte, Junii tineri se adună în Prund, unde joacă hora şi aruncă în mod ritualic buzduganul spre cer, anunta Monitorul Expres. Preotul paroh de la Biserica Sfîntul Nicolae citeşte lista anuală a Junilor şi înmînează buzduganele şi lentele noilor şerji ale tinerilor.

După acest moment solemn, junii tineri sînt consideraţi ca fiind organizaţi într-o companie, ei îşi prind la pălării panglici tricolore, iar vătaful şi armaşii îşi prind rujile (cocardele) colorate în roşu, galben şi albastru. Junii tineri participă apoi la vecernia oficiată în Biserica Sfântul Nicolae din Scheii Braşovului.

Luni, Junii tineri pleacă cu stropitul

Luni, Junii tineri se vor aduna în Piaţa Prundului, unde după ce vor cînta Troparul Învierii la Crucea lui Ilie Birţ, se vor prinde în tradiţionala horă a junilor şi pe rînd vor repeta ritualul aruncării buzduganului spre cer.

În „Braşovul de altădată“, Sextil Puşcariu scrie că „hora trocărească“ întrece în frumuseţe toate dansurile populare româneşti.

„Doi paşi la dreapta şi înainte, strîngerea rîndurilor de dansatori şi ridicarea mîinilor, doi paşi înapoi cu avîntarea mîinilor spre îndărăt, totul în tact, cu mişcări ritmice, făcute riguros, în acelaşi timp. La serbările junilor o joacă numai bărbaţii“, scria Sextil Puşcariu.

După horă, tinerii se vor despărţi în cete conduse de armaşi şi de vătăf. Apoi, în frunte cu muzicanţii, anume tocmiţi pentru aceasta zi, Junii tineri vor colinda Scheiul şi vor intra în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitaţi.

Le stropesc pe domnişoare cu parfum şi vor fi răsplătiţi cu ouă roşii, cozonac, vin şi flori. Pe înserat, grupurile poposesc la casa vătafului, în jurul unei mese îmbelşugate.

Marţea cu plăcinte

În ultimii ani a fost reluat un vechi obicei. Pe vremuri, junii tineri urcau pe Coasta Prundului împreună cu famiile, unde, după horă şi aruncarea buzdganului, se ospătau cu plăcinte cu brînză şi cu fructe şi beau din vinul oferit de vătaf.

Acest obicei nu era o serbare câmpenească, ci mai curînd o strîngere de fonduri. În zilele noastre, Junii Tineri se adună în Piaţa Unirii şi juoacă hora în prezenţa unui public numeros, apoi urcă pe Coastă împreună cu muzicanţii pentru a juca iar hora junilor şi a arunca buzduganul sus la Crucea de pe Coastă. Junii Tineri împart acolo plăcintele împreună cu vătaful.

646x404 (2)
foto: adevarul.ro

 

Pregătiri pentru Duminica Tomii

Joi, junii se strîng la aruncarea în ţol (cergă braşovenească), o probă de bărbăţie şi curaj care adună în Piaţa Unirii, în imediata apropiere a Bisericii Sfîntul Nicolae, toată suflarea din cartier.

Vinerea şi sîmbăta sînt zile de odihnă şi pregătire marele eveniment din Duminica Tomii.

Săptămîna Luminată se încheie cu parada Coborîrii junilor în cetate. E momentul cel mai aşteptat, cînd junii din cele şapte grupuri îmbrăcaţi în costumele lor, încălecînd caii împodobiţi cu ciucuri, flori şi cocarde tricolore străbat oraşul, pentru a se reîntoarece „Între Chetrii“, unde are loc o mare serbare cîmpenească.

Previous Story

Brasov: Injunghiat in parcarea din mall-ul Coresi, in Vinerea Mare

Next Story

Video Brasov: Mii de brasovenii au luat Lumina. Bisericile au fost neincapatoare