Amintiri din Brasov: Aro Palace, 1942

Last Updated on iulie 23, 2015 Stiai ca … Mureşianu, Aurel (1847—1909), zia­rist şi om politic, s-a născut în 20 iunie 1847 în oraşul Braşov?

A fost fiul profesorului şi ziaristului Iacob Mureşianu. A urmat gimnaziul în localitatea natală şi la Blaj, unde şi-a trecut examenul de maturitate. In toamna anului 1865 pleacă la Universitatea din Viena, unde se în­scrie la Facultatea de drept, frecventînd concomitent şi cursurile de filo­logie romanică.

In 1872 obţine titlul de doctor în drept, făcîndu-şi practica de jurist la Viena, pînă în anul 1877, cînd vine la Braşov şi preia condu­cerea Gazetei Transilvaniei. Din 1878 şi pînă la sfîrşitul vieţii sale a fost director al acestei publicaţii, devenind unul dintre fruntaşii vieţii politice şi culturale din Transilvania.

Incă din anii de gimnaziu, ajutat de un grup de colegi, el înfiinţează în 1862 „Compania literară a junilor studioşi de la gimnaziul superior din Braşov, pentru cultivarea limbii şi a literaturii române”, o societate lite­rară avînd drept jcop cunoaşterea poporului, a creaţiilor şi năzuinţelor sale.

In 1863, a fost trimis de tatăl său, ca reporter al Gazetei Transilvaniei, la dieta din Sibiu, unde ia contact direct cu viaţa politică şi marile, probleme legate de soarta poporului român.

La Viena, în anii 1868—1872, a publicat mai multe articole în revista Die Reform condusă de Francisc Schuselka şi în ziarul Osten, prin care susţine drepturile ro­mânilor transilvăneni şi ale celorlalte naţiuni subjugate din monarhia austro-ungară.

977_001

Previous Story

Joi se deschid santiere pe strazi din Brasovul Vechi si Centrul Civic

Next Story

Hero-Half Post Example