Orasul Zarnesti – printre cele doua destinatii ecoturistice ale Romaniei

Last Updated on octombrie 9, 2014

România are, în sfârşit, două zone ecoturistice acreditate la nivel european. Este vorba despre Zărneşti – Piatra Craiului, în judeţul Braşov, şi Mara Cosău – Creasta Cocoşului din Maramureş.

zarnesti

În data de 7 octombrie 2014 a avut loc festivitatea de premiere în cadrul Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism, care a avut loc la Braşov, şi lansarea oficială a celor două destinaţii, respectiv oraşul Zărneşti – Piatra Craiului şi Mara Cosău – Creasta Cocoşului.

„Dacă vorbim despre turismul în viitor, vorbim despre ecoturism, avem o singură planetă şi trebuie să avem grijă de ea”, a spus Peter de Wilde, preşedintele Comisiei Europene pentru Turism.

Zărnestiul ne demonstrează că orice aşezare se poate reinventa ca destinaţie ecoturistică, dacă se bucură de o arie naturală protejată în preajmă şi de oameni vrednici. În cazul nostru, Piatra Craiului. Înainte de 1989, oraşul nu exista pe harta turistică, din cauza fabricii de armament din zonă. Primele pensiuni au apărut în 2000, iar vizitatorii au fost fascinaţi.

„Este o destinaţie unde găseşti totul aşa cum ţi-ar plăcea să gaseşti, să ieşi din afara cotidianului, din afara oraşelor pline de poluare, să vii să te incarci de energie pozitivă, să te bucuri de toate aşa cum Dumnezeu le-a lăsat”, a spus Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

„Desemnarea oraşului Zărneşti ca destinaţie ecoturistică a însemnat parcurgerea unui proces complex de analiză ce a avut la bază verificarea unor indicatori precum prezenţa resurselor naturale şi culturale, calitatea serviciilor turistice cât şi calitatea actului administrativ la nivelul destinaţiei. Împreună cu partenerii din acest demers, administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului şi reprezentanţi locali ai mediului de afaceri din domeniu, ne dorim ca oraşul Zărneşti să reprezinte o destinaţie ecoturistică de top, atât în România, cât şi în Europa. Desemnarea unei zone de drept destinaţie ecoturistică va aduce un plus de valoare socială şi economică în zonele cu potenţial natural, în ariile protejate de tip parc naţional. Este parte integrantă din economia locală şi un partener de dezvoltare”, a declarat Dorel Bârlădeanu, primar al oraşului Zărneşti.

Advertisements
Previous Story

Adapost nou pentru maidanezii din zona metropolitana

Next Story

Esti de acord ca Romania sa NATIONALIZEZE Lukoil? Ce alte companii ar trebui nationalizate?