Brasovenii din mijlocul oceanului

Last Updated on octombrie 16, 2014

O comunitate de români, majoritatea din Braşov, îşi duce traiul în Bermuda, o insulă izolată din Oceanul Atlantic

bermude-bv

Diaspora românească are comunităţi numeroase în ţări precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, însă există şi conaţionali care au ales destinaţii mai exotice. Una dintre acestea este Bermuda, o mică ţară situată în mijlocul Oceanului Atlantic, un teritoriu autonom din Regatul Unit al Marii Britanii. Aproximativ 150 de români îşi duc traiul în arhipelagul situat la aproximativ 1.600 de kilometri de statul american Florida, o bună parte din ei fiind din Braşov. Au fost mai mulţi, în jur de 300, însă cu timpul o parte din ei au ales să se întoarcă în ţară sau să se îndrepte către alte zări.

„Am venit aici acum 8 ani, din dorinţa de a strânge bani să ne cumpărăm o locuinţă. Ne-am acomodat destul de uşor, oamenii sunt foarte sociabili. Suntem un mare cocktail de naţii, portughezi, italieni, germani, filipinezi, indieni, canadieni, jamaicani, irlandezi, scoţieni. Noi, românii, o să râdeţi, dar suntem apreciaţi pentru hărnicie. Ne propunem să mai strângem ceva bani, probabil 2-3 ani, apoi ne vom întoarce acasă şi vom încerca să ne deschidem o mică afacere”, ne spun Ionuţ şi Alina, un cuplu originar din Braşov, el lucrând în construcţii, iar ea ca ospătăriţă.

Cei mai mulţi au fost atraşi în acest colt de lume de salariile generoase, o ospătăriţă câştigând între 700 şi 1.000 de dolari pe săptămână, iar un muncitor în construcţii având un salariu săptămânal de 1.200 – 1.500 de dolari. Cel mai puţin câştigă o dădacă, doar 500 de dolari pe săptămână. şi cheltuielile sunt însă pe măsură, un exemplu grăitor în acest sens fiind chiriile, care pleacă de la 800 şi pot ajunge la câteva mii de dolari pe lună. (sursa: bzb.ro)

Când vine uraganul, e party-time
Munca le ocupă o mare parte din timp, însă când au ocazia, se întâlnesc cu cu ceilalţi români şi se bucură de plajă şi de ocean, din martie până în noimebrie. Le dau în schimb bătăi de cap umiditatea, căldura sufocantă, dar şi faptul că majoritatea legumelor şi fructelor sunt importante şi costă destul de mult.
Momente cu totul aparte trăiesc atunci când Bermuda mai este lovită de câte un uragan, lucru care se întâmplă periodic, ţinând cont că vorbim de o insulă izolată din mijlocul Atlanticului.
„În acele zile lumea rămâne fără curent. Nici măcar apa la toaletă nu o mai poţi trage şi nici duş nu poţi face şi suntem nevoiţi atunci să ne facem provizii cu peturi de apă. Folosim perioada ca «party-time», strângându-ne în grupuri de prieteni şi jucând table, cărţi sau rummy”, ne-au povestit cei doi români de 33 de ani. Nu uită de familiile şi prietenii rămaşi în România, dar nici de alţi oameni aflaţi în nevoie. Înainte de Crăciun, românii din Bermuda obişnuiesc să adune bani pentru o casă de copii cu handicap din ţară, cărora le cumpără cadouri.
Previous Story

Taxa de acces in Parcul Natural Bucegi

Next Story

Brasov: 344 locuri de munca disponibile la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, vineri 17 octombrie