Brasov: Turnul Casei Sfatului, pe locul doi ca valoare in topul Romfilatelia

Last Updated on octombrie 2, 2014

Romfilatelia lansează o nouă emisiune de şase timbre, „Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas“, cu valoare nominală între 3 şi 14,5 lei, care este dedicată cîtorva dintre cele mai reprezentative ansambluri de acest fel construite de-a lungul timpului în România.

Respectivele mărci poştale vor putea fi achiziţionate, începînd de vineri, de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară. Cel mai scump timbru ilustrează Turnul Central al Castelului Peleş şi costă 14,5 lei, iar cel mai ieftin are valoarea de 3 lei şi reprezintă Turnul Primăriei din Oradea. Turnul din Piaţa Sfatului este al doilea în clasament, la preţul de 4,5 lei. „Cele şase valori sînt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coală de 32 timbre şi minicoala de patru timbre cu manşetă ilustrată“, se mai arată în comunicatul Romfilatelia.

333

Două simboluri

Pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei este ilustrat Turnul Central al Castelului Peleş, unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, de altfel primul electrificat de pe continent. Turnul central al castelului are o înălţime de 66 metri, cele trei cadrane ale ceasului principal al turnului fiind decorate cu simboluri astrale, iar cadranele fiind orientate către punctele cardinale sud, est şi vest. Turnul Casei Sfatului din Braşov este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei. Iniţial, Casa Sfatului din centrul oraşului Braşov, a fost doar un turn de supraveghere, dar în timp clădirii i s-au adăugat noi încăperi şi turnul, în care a fost instalat un ceas cu cadrane pe toate cele patru feţe. (sursa: monitorulexpres.ro)

Mărturii în timp

Timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei reproduce Turnul Palatului Comunal din Buzău, clădirea care încorporează şi turnul fiind construită între anii 1899 şi 1903 după proiectul arhitectului Alexandru Săvulescu şi fiind inaugurată în prezenţa Regelui Carol I, în 1904. Turnul are o înălţime de 20 m, iar orologiul său a fost instalat în 1903. Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Inspirată din stilul Palatului de Justiţie din Paris, construcţia arhitectului I. D. Berindei prezintă opt clopote care reproduc, la oră exactă, melodia „Hora Unirii“. Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei ilustrează Turnul Trompeţilor din Mediaş, a cărui construcţie a fost finalizată în anul 1551, care are o înălţime de 68 m şi o înclinaţie faţă de axa verticală de 2,28 m, ceea ce-l poziţionează în topul primelor zece clădiri înclinate din lume. Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei este reprodus Turnul Primăriei din Oradea, al cărui orologiu stă mărturie pentru vremurile istorice apuse, cîntînd la ore fixe „Marşul lui Iancu“ şi păstrînd urmele bătăliilor pentru eliberarea Transilvaniei din anul 1944. (

Advertisements
Previous Story

Brasov: Apartamente noi de vanzare in cartierul Subcetate Green Residence

Next Story

Branza de Bran, „pe cale de disparitie”, din cauza productiei slabe de lapte