Branza de Bran, „pe cale de disparitie”, din cauza productiei slabe de lapte

Last Updated on octombrie 2, 2014

Celebra brânză de Bran în coajă de brad nu se va mai găsi pe toate drumurile în această toamnă, ţinând cont că oierii au avut o producţie destul de slabă, faţă de anii trecuţi, iar unde se va găsi, va fi mai scumpă. Nelu Mânjină, unul dintre ciobanii cu tradiţie din zona Branului, susţine că de foarte mulţi ani nu a mai avut o producţie aşa de mică, ţinând cont că de la cele 400 de mioare ale sale cantitatea de lapte obţinută a fost cu 30% mai mică faţă de anii trecuţi.
lapte-bran
Explicaţia ar fi că vremea a fost foarte capricioasă, începând din primăvară a plouat foarte mult, a fost rece, astfel că şi organismul animalelor a cam fost dat peste cap. „În primăvară au fost ploi reci, oile erau tunse, şi s-a redus cantitatea de lapte, mai ales că ploile au continuat şi vara. În plus, a trebuit ca o parte din brânză să o dăm pentru tunsul oilor, că cu lâna nu am plătit nici jumătate, astfel că producţia ne-a scăzut foarte mult”, a spus Nelu Mânjină.
Dacă în anii buni, de la jumătatea lunii mai şi până în octombrie, de la o oaie se obţineau în jur de 16 kg de telemea sau 10 kg de brânză de burduf, anul acesta, producţia a fost de cel mult 12 kg de telemea, respectiv 7 kg de brânză pe cap de oaie. (sursa: bzb.ro)
Brânza ajunge pe piaţă prin intermediari, astfel că şi preţul în pieţe va creşte, dacă de la stână se vor aplica adaosuri de preţ. Dacă oierii dau kilogramul de telemea de oaie cu 20-25 de lei, pe piaţă aceasta ajunge şi la 40 de lei. Preţul direct de la stână pentru un kilogramul de brânză în coajă de brad este acum de 25 de lei, iar pentru urda dulce între 12 şi 15 lei.
Previous Story

Brasov: Turnul Casei Sfatului, pe locul doi ca valoare in topul Romfilatelia

Next Story

Brasov: Lacul Noua, Un loc perfect de relaxare!