Brasov: Biletul de autobuz digitalizat va deveni realitate de anul viitor

Last Updated on octombrie 21, 2014

La începutul lunii viitoare, va fi desemnată firma care se va ocupa de implementarea proiectului privind informatizarea sistemului de transport deţinut de RAT Braşov

bilet-bv

Proiectul de informatizate a sistemului de transport în comun din municipiul Braşov a fost unul dintre cele mai contestate proiecte, ţinând cont că a fost nevoie chiar de reluarea procedurii, după ce în prealabil fusese contestată de patru ori, în diferite stadii de implementare. Reprezentanţii Primăriei Braşov sunt acum în faza finală a evaluării din punct de vedere tehnic a celor trei oferte pe care le-au primit.
„Sper ca la începutul lunii noiembrie să adjudecăm acest contract care, deşi este unul foarte important pentru modernizarea transportului în comun, a fost întârziat mai bine de un an, din cauza contestaţiilor. Odată cu introducerea acestui sistem de e-ticketing vom trece la o nouă etapă în ceea ce priveşte modernizarea sistemului de transport în comun din municipiul Braşov. Pentru călători ne propunem să avem astfel un mijloc facil de plată a transportului, ceea ce ne va permite să introducem şi sistemul de taxare pe unitate de timp, o informare în timp real asupra timpilor de aşteptare în staţii, dar şi optimizarea sistemului de transport din municipiu printr-o gestionare mult mai eficientă a rutelor, a numărului de autobuze de pe o rută şi a încărcării acestora”, a subliniat primarul George Scripcaru. Proiectul care este finanţat 98% din fonduri europene are un termen de implementare de 18 luni, iar investiţia a fost evaluată la suma de 23.993.644,62 lei fără TVA. Primăria a solicitat o finanţare de 20.333.319,63 milioane lei, valoarea totală a proiectului fiind de 31.596.105,53 lei, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Operaţional Regional.
Procedura de achiziţie pentru proiectul de „e-ticketing” a fost demarată încă din noiembrie 2013 şi ar fi trebuit să se încheie în 16 ianuarie 2014. Două firme au contestat însă caietele de sarcini, în patru rânduri, una ajungând chiar la Curtea de Apel, care a dat câştig de cauză Primăriei Braşov, astfel că procedura de licitaţie s-a finalizat abia în data de 4 august. Ofertele primite acum în urma licitaţiei sunt de la trei asocieri de firme, care sunt atât din Braşov, cât şi din Bucureşti, dar şi din Turcia. Câştigătorul va trebui să implementeze noul sistem cel târziu până la finele anului viitor. (sursa: bzb.ro)
Cum va funcţiona noul sistem
Informatizarea sistemului de transport deţinut de RAT Braşov va permite taxarea călătorilor prin sistem e-ticketing, pe baza de cartelă magnetică, respectiv în autobuze vor fi montate aparate care validează călătoria automat la urcarea în autobuz.  În cadrul acestui proiect ar urma să fie modernizate şi 34 de staţii şi să fie instalate 119 panouri de informare pentru călători. Acestea vor oferi informaţii cu privire la graficele de circulaţie sau unele deficienţe apărute. Prin implementarea noului sistem şi autobuzele şi troleibuzele vor putea fi monitorizate prin sisteme GPS. Sistemul de cartele va permite pe lângă accesul în mijlocul de transport şi taxare pe interval de timp, şi oferirea de acces pe baza unor cartele de călătorie speciale, la muzee, teatre sau alte obiective, respectiv un bilet de tip „destinaţie turistică”.
Previous Story

Brasovul are cele mai multe locuri de cazare din Romania

Next Story

Un bebelus de 4 luni, in cursa „Brasov Heroes“