Guvernul Ponta anuleaza autostrada Brasov – Sibiu! Vom avea doar un drum expres. Crezi ca este o idee buna?

Last Updated on septembrie 3, 2014

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, spune că deocamdată România nu are nevoie de 2.000 kilometri de autostrăzi, după cum promitea predecesorul său, Dan Şova, ci de o reţea de drumuri expres. „N-are rost să visăm că vom face milioane de kilometri pe secundă că nu face nimeni în lume. Avem nevoie de 2.000 şi ceva (de kilometri – n.r.) de drumuri-expres, rezultă din acest Master Plan. Nu peste tot avem nevoie de autostrăzi. Nu ne calificăm. (…) Master Planul acesta nu este un document bătut în cuie, o dată la trei ani el se actualizează”, spune Rus.

autostrada

În viziunea sa statul mai întâi face exproprieri ca pentru realizarea unei autostrăzi, însă în final se construieşte doar un drum expres. Peste ani, când va exista posibilitatea, drumul expres este extins la standard de autostradă. Aceasta este strategia ministrului Ioan Rus.

„Pe drumurile expres expropriem la nivel de autostradă, deci pe 70 de metri (lăţime – n.r.) şi facem drum expres cu patru benzi, măresc viteza medie orară de la 50 km/h la 100 km/h. Apoi, generaţia următoare de miniştri sau în exerciţiul financiar 2020-2027 va putea extinde, de la patru benzi de drum-expres la regim de autostradă. Deci te modernizezi în funcţie de nevoile tale, că altfel, noi sigur ne-am dori acum după atâta secetă să avem autostradă fiecare până-n poartă. Dar mentenanţa la autostradă te ucide după ce ai făcut-o dacă nu ai circulaţie pe ea”, a afirmat Ioan Rus. (sursa: bzb.ro)

Ideea înlocuirii proiectelor de autostrăzi cu altele de drumuri expres aparţine fostului ministru liberal al Transporturilor Ludovic Orban. Acesta prezenta public în 2008 chiar o listă de 12 proiecte de drumuri expres. Trebuie precizat că nici ministrul Ludovic Orban, dar nici miniştrii care l-au succedat, anume Radu Berceanu, Anca Boagiu, Alexandru Nazare, Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Dan Şova, nu au reuşit construirea vreunuia dintre proiectele propuse în 2008, fie la standard de drum expres, fie de autostradă.

Lista ministrului Ludovic Orban includea printre altele şi drumul Făgăraş – Sibiu, care în viziuni ceva mai recente era imaginat ca autostradă.

Care-i diferenţa?
Caracteristicile drumurilor expres fac obiectul unor normative ce nu au fost făcute public de către Compania de Drumuri. Puţinele informaţii disponibile arată însă că viteza de proiectare a acestor drumuri este de 100 de kilometri la oră, faţă de 130 kilometri la autostrăzi, iar podurile şi benzile de circulaţie sunt mai înguste.

Previous Story

Brasov. FELICITARI! Nou record la alpinism, in familia Popescu

Next Story

Brasovul e pregatit pentru „Romanian Music Awards“. Tu mergi?