Brasov: Lamai mai scumpe decat carnea!

Last Updated on septembrie 5, 2014

Cu aproximativ trei săptămâni în urmă, preţul lămâilor a început să urce uşor în toate pieţele din ţară, fenomen care s-a făcut simţit şi în pieţele braşovene.

După o săptămână, kilogramul a ajuns să coste 12 lei, iar acum s-a ridicat chiar la 17,5 – 18 lei.

Astfel, s-a ajuns la situaţia incredibilă ca un kilogram de lămâi să coste chiar mai mult decât unul de carne de pui.

lamai

Motivul îl reprezintă faptul că  la sfârşitul lunii mai, ca în fiecare an, prima producţie de lămâi din Spania s-a epuizat, iar principalele surse de import au devenit Argentina şi Uruguay, ţări „lovite” de cea mai rece iarnă din ultimii 50 de ani, urmată de o perioadă deosebit de secetoasă.

O adevărată catastrofă climatică în urma căreia jumătate din recolta de citrice a ţărilor sud-americane a fost distrusă. Între timp au apărut pe piaţa românească lămâile turceşti şi cele din Israel, dar preţurile au rămas la fel de ridicate.

„Nu avem ce face. Le luăm cu 16,5 lei kilogramul, de la en-gros, iar ele se strică pe tarabă. Puteţi vedea că am două categorii. O parte din ele le-am lăsat la preţul cu care le-am luat de la en-gros, fără să mai câştig ceva, doar ca să nu le arunc”, ne explică un comerciant din Piaţa „Dacia”. (sursa: bzb.ro)

Vânzătorii spun că nu s-au mai lovit de o asemenea situaţie, iar preţul lămâilor este cel mai mare de când se ocupă ei de această activitate.

„Anul trecut pe vremea asta erau 8 – 9 lei, iar apoi au mai scăzut. Normal ar fi să se ieftinească şi în perioada următoare, dar sunt voci care spun că e posibil chiar să se mai scumpească. Am auzit că ar fi fost nişte calamităţi în ţările producătoare, care ne-au adus în situaţia asta. Problema e că, probabil ei îşi scot pârleala, însă noi nu”, ne-au mai spus comercianţii. Astfel, lămâile sunt, de departe, cele mai scumpe fructe de pe tarabele pieţelor, doar zmeura apropiindu-se, din acest punct de vedere, la preţul de 15 lei pentru un kilogram.

Previous Story

Brasov: Muntele Tampa – “On top of the world”, NardoVanNiekerk, Pretoria, South Africa

Next Story

Oktoberfest Brasov: S-a dat cep butoiului de bere. Va asteptam :)