Brasov: Stiati ca Biserica din Piata Sfatului a fost construita intre anii 1895-1896 dupa modelul bisericii ortodoxe din Viena?

Last Updated on august 11, 2014

Brasov: Stiati ca Biserica din Piata Sfatului a fost construita intre anii 1895-1896 dupa modelul bisericii ortodoxe din Viena?

Intre anii 1895-1896 se construieste in centrul Cetatii Brasovului biserica romaneasca cu hramul Sf. Adormiri a Maicii Domnului, in Targul Graului (existenta si astazi pe latura nordica a Pietei Sfatului), „dosita, lipsita de cimitir”, asa cum le era promis romanilor sa construiasca sub autoritatile din Transilvania. Biserica a fost construita pentru „comunitatea romana greco-ortodoxa orientala, din cetatea interna a Brasovului”, ce numaraatunci 463 suflete (majoritatea populatiei romanesti locuia in Schei).

bv
foto: Ion Gheban

Biserica a fost executata conform planurilor arhitectului Gustav Bruss, inspirata dupa modelul bisericii ortodoxe din Viena. 

sfanta-adormire-cetate-(4)
foto: crestinortodox.ro

Odata cu biserica, se inlatura vechile constructii ale caselor parohiale si se cladesc edificii noi, ansamblul „reprezentand (atunci) cladirea cea mai aleasa din Brasov, de tot noua si modern facuta, in stil Rhobau, cu un turn in fata, in stil bizantin ca semn de biserica si intrare”, scrie B. Baiulescu in monografia bisericii. (Cronica de Brasov, Dan Pavalache)

sfanta-adormire-cetate-(28)
foto: crestinortodox.ro
Previous Story

Dorintele nu au pret … in Brasov! (BlogGuest)

Next Story

Brasov: Platesti taxiul cu telefonul