Sacelenii ii invita pe brasoveni in week-end la Sarbatoarea Mocanească „Sântilia”

Last Updated on iulie 18, 2014

Primăria Municipiului Săcele vă invită să luaţi parte la Sărbătoarea Mocănească ”Sântilia”, între 18 şi 21 iulie 2014. Zilele Săcelelor (Sântilia), este o veche sărbătoare a mocanilor din Săcele, care se sărbătorea în fiecare an în alt sat, care are loc în jurul Sărbătorii Prorocului Sfântul Ilie şi care în prezent se sărbătoreşte într-un loc ştiut de toţi săcelenii numit Poiana Angelescu.

sant

Este foarte legată de viaţa şi munca mocanilor din Săcele, care străbăteau mari distanţe cu turmele lor de oi. Specific acestei sărbători este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau să se căsătorească, furci de tors şi tipare pentru caş, crestate cu măiestrie. După ce îşi duceau turmele în munţi, ei nu mai aveau voie să mai coboare în sat, şi nici să fie vizitaţi de soţii sau de iubite.

Scopul sărbătorii „Sântilia” era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei. Astăzi săcelenii sarbătoresc timp de patru zile, prin spectacole artistice specifice, consumă produse tradiţionale şi participă la târguri.

De asemenea, vă invităm că începând cu prima zi, vineri 18 iulie 2014, să participaţi în costume naţionale româneşti sau costume mocăneşti, la simpozionul cu tema ”Portul Naţional Românesc & Portul Mocanilor Săceleni”, la Muzeul Etnografic Săcele – Turcheş.
Sâmbătă, începând cu orele 17:00, este seara dedicată tinerilor săceleni, care vor urmări un spectacol oferit de Clubul elevilor Săcele îndrumaţi de Florin Spulber iar apoi artista Anna Lesko va susţine un recital. (sursa: BZB)

Ziua de duminică începând cu orele 13:00, este dedicată folclorului românesc, unde diferiţi artişti ne vor încânta cu muzica populară românească. Seara va continua cu un foc de artificii începând cu orele 21.30.
Ultima zi a Sărbătorii Mocăneşti, luni 21, iulie, se va încheia la Liceul Victor Jinga cu o piesă de teatru religioasă ”Hoţul de Mărgăritare”, oferită de elevii Colegiului ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, îndrumaţi de instructorul Ilie Cristian Manta.

Previous Story

Amintiri din Brasov: Centrul Cultural Reduta, 1902

Next Story

Brasov: Accident grav pe Calea Bucuresti! Patru masini au fost avariate