Last Updated on iulie 28, 2014
Pînă la finalul lunii august, braşovenii vor avea un nou parc în zona de sub Tîmpa. Este vorba despre un spaţiu inedit, atît ca imagine, cît şi ca mod de realizare. Noul parc, amenajat în zona verde de lîngă Direcţia de Tineret şi Sport, pe un spaţiu care pînă acum era în paragină, va fi un loc interactiv, în care elevii vor putea participa, printre altele, la lecţii deschise despre muntele Tîmpa. Partea inedită a micului parc stă în faptul că el va fi 100% rezultatul muncii voluntare depuse de tinerii de la Asociaţia pentru Integrare Socială şi Protecţia Mediului „Feed-Back“, prin Centrul de Voluntariat Braşov.
Amenajări cu materiale reciclabile
Amenajarea viitorului parc de la DJTS presupune recondiţionarea mobilierului urban existent, dar şi adăugarea unor piese noi, rezultate din materiale reciclabile. Asfel, anvelopele, dar şi buştenii vor ţine loc de mese şi de scaune.
De asemenea, parcul va avea, pe latura dinspre zidul cetăţii, o alee tactilă, în care, pe o potecă, vizitatorii vor putea experimenta diferite texturi specifice muntelui Tîmpa, adică pot călca pe conuri de brad sau frunziş, diferite tipuri de sol, ramuri, pietricele sau diferite porţiuni din covorul natural.
Pe o altă alee din zonă se vor găsi informaţii despre speciile de plante şi vor fi imprimate pe ciment urme ale animalelor care trăiesc pe Tîmpa. Tot ca un mijloc de prezentare a florei şi faunei din rezervaţie, voluntarii vor amenaja şi un cub puzzle, din lemn şi adeziv. Pentru a anima parcul, într-unul din colţurile lipsite de vegetaţie va fi amenajată o „grădină verticală“ în care vor fi amplasate ghivece cu plante sezoniere. Nu vor lipsi coşurile de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi panourile informative.
65% din lucrări sînt gata
Pînă acum au fost făcute 65% din lucrările incluse în proiect. Zona a fost igienizată, s-a realizat sistemul de scurgere a apelor şi a fost finalizată structura grădinii suspendate, în perioada următoare urmînd să fie aduse ghivecele pentru flori, realizate din material reciclabil.
A fost amenajată grădina parcului, iar pe 1 august, copiii din oraş vor fi invitaţi să planteze primele flori. De asemenea, a fost realizată Aleea Tactilă, pe care vizitatorii parcului vor putea experimenta diverse texturi, iar în perioada următoare, pe aleea asfaltată vor fi pictate urmele animalelor ce se găsesc pe Tîmpa. (sursa: Monitorul Expres)
Per total, noul parc începe deja să prindă deja contur. La începutul lunii mai, cînd tinerii voluntari au preluat locul pentru a-l transforma într-un parc, zona era puternic degradată. Pînă la sfîrşitul lunii august însă, aici va fi un parc interactiv inedit, unde fiecare îşi va putea găsi ceva de făcut. Întregul parc este 100% creaţia voluntarilor braşoveni, de la documentaţie şi proiectare pînă la munca propriu-zisă.
„Amenajarea propriu-zisă a acestui spaţiu a început în ultima parte a lunii iunie, fiind implicaţi 42 de de voluntari. În fiecare zi în care s-a lucrat, aici au fost, în medie, 10 persoane”, spune Alina Năstase, coordonatorul proiectului.