Brasov: FELICITARI! Profesoara Carmen Tanasescu, astronaut pentru o saptamana

Last Updated on iulie 18, 2014

Pe Carmen Tănăsescu o cunosc generaţii la rînd de şagunişti, dar şi braşovenii o ştiu mai ales din vremea cînd era în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

bbb

Acelaşi om care ne-a obişnuit cu declaraţii de presă legate de învăţămîntul braşovean a trăit o experienţă fabuloasă ca astronaut.

Profesoara de astrofizică de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“ nu a ieşit chiar în spaţiul extraatmosferic, însă a fost instruită şi testată la NASA, braşoveanca absolvind cu un punctaj impresionant Şcoala Spaţială de Educatori din SUA. În cadrul scenariilor pentru care s-a antrenat, a trăit în imponderabilitate, a mîncat mîncare de astronauţi, a construit rachete, a reparat motoare de rachetă, a supravieţuit în capsula paraşutată în ocean şi a salvat viaţa echipajului aflat în misiune pe Lună.

Instruirea pe care a primit-o chiar de la aşii astronauticii mondiale face parte dintr-un program internaţional de învăţare a unor metode noi de predare a ştiinţelor exacte.

ccc

Carmen Tănăsescu s-a întors cu o altă viziune didactică. Vrea să ofere elevilor săi aceeaşi experienţă minunată, provocîndu-i să treacă prin cîteva dintre testele la care a fost supusă şi ea. Pentru şagunişti, fizica la clasa Carmen Tănăsescu nu va mai fi niciodată la fel. 

Şapte zile la NASA 

În noiembrie anul trecut, Carmen Tănăsescu a participat la o conferinţă de astrofizică în Olanda, prilej cu care a auzit de seminariile Honeywell.

Întoarsă în Braşov, a trimis un proiect pe adresa programului şi le-a descris pe cele la care lucrează elevii săi. După un proces de selecţie riguros, specialiştii au acceptat-o cu bursă integrală. În iunie 2014, a primit biletul de avion şi astfel, profesoara a început ceea ce se poate numi călătoria vieţii ei. (sursa: Monitorul Expres)

A petrecut o săptămînă la Centrul Educaţional NASA, din Huntsville, Alabama, unde a fost instruită, testată şi, în final, certificată ca specialist în aviatică. Şansa de a participa la acest program de instruire pentru profesori i-a schimbat viaţa şi a îndreptat-o spre o metodă de predare a astrofizicii cum încă nu s-a folosit în România.

Chiar dacă nu a ieşit pe orbită, a trăit pe propria piele legile astrofizicii, în condiţii reale, generate de simulatoare, aceleaşi în care se antrenează astronauţii. Ce-şi poate dori mai mult un profesor de specialitate? Dar Carmen nu se aştepta la aşa aventură, totul a fost o surpriză plăcută, incredibilă, pe care numai dacă o auziţi povestită chiar de ea, veţi înţelege cum e să te afli într-un costum spaţial, să pluteşti în vid sau să coordonezi o misiune din centrul de comandă de la Houston. (

Veţi înţelege cum e să te afli într-o situaţie limită şi să gîndeşti repede şi corect pentru a te salva pe tine şi întreg echipajul. Sau cum e să îţi ureze Ed Buckbee, un bătrîn cavaler al cosmosului: „See You în Space“. 

Previous Story

Brasov: Rezervatia Libearty a ajuns la 81 de ursi recuperati din captivitate

Next Story

Brasov: Haide la cea mai mare ora de sport in Piata Sfatului