Last Updated on mai 19, 2014
Braşoveanca Elena Drăgoiu din comuna Şirnea, este în producătorul cu cele mai multe produse tradiţionale înscrise în Registrul naţional al produselor tradiţionale, a anunţat Ministerul Agriculturii, printre produsele pentru care aceasta a obţinut toate avizele numărându-se cârnaţii de porc, caşul, brânza de burduf, muşchiul de porc afumat, urda, slănina afumată şi brânza telemea.
Ministerul pare decis să cureţe piaţa de falsele produse tradiţionale, astfel că, după intrarea în vigoare a noilor norme, doar 21 de dosare au fost aprobate şi peste 51 respinse. „Regulile de selecţie şi înregistrare sunt mult mai dure”, rezumă, simplu, dr. ing. Viorel Morărescu, şeful Direcţiei Generale de Industrie Alimentară din cadrul MADR, motivele care au stat la baza deciziilor de respingere.
Primul produs înscris în Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT) este pâinea tradiţională Adriana, produsă la Braşov.
Dealtfel, din cele 21 de produse, cinci sunt pâini produse după metode tradiţionale. Spre exemplu, Mihail Bodoşca din Covasna a înregistrat pâinea secuiască de casă cu cartofi, în vreme ce pe poziţia a treia din RNPT găsim pita pe vatră bătută de Sântimbru, urmată de alte specialităţi din aceeaşi localitate, ca pita neagră integrală sau pita împletită în tavă. (sursa: bzb.ro)
Alături de produsele de panificaţie, în RNPT găsim şi produse din carne, cum sunt micii de casă, pieptul de porc crud afumat, toba de casă, leibărul de casă sau muşchiul ţărănesc. Acestea au fost înregistrate de producătorul Produse Tradiţionale Gabioti din satul Pleşcoi, comuna Berca, judeşul Buzău.
Advertisements