Qatarul doreste sa investeasca la Brasov

Last Updated on mai 19, 2014

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a primit  vizita oficială a ambasadorului Statului Qatar, Excelenţa Sa Saad M. Al-Kobaisi. Vizita a fost organizată de Grupul de prietenie România – Qatar din Senatul României şi vizează identificarea şi facilitarea schimburilor turistice, economice şi culturale dintre cele două state, dar mai ales a oportunităţilor de investiţii în agricultură, domeniu de care Qatarul este foarte interesat. 

ambasador-qatar


La întâlnire au mai participat vicepreşedintele Grupului de prietenie România-Qatar, senatorul Florin Butnariu, senatorul braşovean Marius Coste, consilierul judeţean Ionel Fliundra, directorul adjunct al Agenţiei Metropolitane Braşov, Ovidiu Fodor, precum şi reprezentanţi ai fermierilor braşoveni.
Până la Braşov, ambasadorul a vizitat o serie de ferme şi unităţi de procesare a cărnii din judeţele Vâlcea şi Sibiu.

Excelenţa Sa şi-a manifestat interesul în special pentru domeniul agricol şi a dorit să afle potenţialul zootehnic al zonei, mediul de afaceri din Qatar fiind direct interesat de importurile de carne şi de animale vii, în special păsări şi ovine, dar şi de achiziţia de mari terenuri agricole, care să fie cultivate cu grâu, porumb sau plante furajere.

Pe de altă parte, Saad M. Al-Kobaisi a precizat că în vederea organizării Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, investiţiile în infrastructură au fost accelerate, iar Qatarul are un buget de 200 de miliarde de dolari pentru autostrăzi, aeroport, metrou şi stadioane de 80.000 de locuri, stadioane pe care intenţionează să le doneze altor state după campionat. „Odată cu construcţia acestei infrastructuri, am creat facilităţi pentru oamenii de afaceri din întreaga lume să vină la noi în ţară pentru a identifica oportunităţi de încheiere a unor contracte. Orice om de afaceri care închiriază o cameră de hotel în Qatar nu mai trebuie să obţină viza, ci o obţine hotelul pentru el. Oamenii de faceri români trebuie să preia iniţiativa şi să vină în Qatar pentru a încheia relaţii de colaborare, iar statul nostru şi eu personal suntem gata să le oferim tot sprijinul pentru acasta”, a declarat Excelenţa Sa.

„Mă bucur să primim vizita ambasadorului Qatarului şi ar fi foarte important dacă am avea o colaborare pe domeniul agricol, tehnic sau orice alt domeniu care să genereze locuri de muncă și să fie în beneficiul ambelor părți. Qatarul este o țară puternică din punct de vedere economic și ca primar al Brașovului, ne interesează o astfel de colaborare, în special în domeniul construcțiilor și al infrastructurii, domenii care ar putea fi dezvoltate de companii din țara dumneavostră. Noi, în Brașov, construim un aeroport, și ar fi o primă oportunitate pentru dumneavostră, în finanțarea construcției și operarea acestui aeroport. Domeniul turistic ar putea fi de asemenea un domeniul foarte bun pentru colaborare. Vom comunica tuturor celor interesați toate informațiile pe care domnul ambasador ni le-a pus la dispoziţie şi sper că se vor concretiza o serie de proiecte”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

„Ţara noastră este o ţară mică, dar binecuvântată cu foarte multe resurse de gaye naturale şi petrol. Cum ţara este mică, banii pe care îi câştigă din petrol, foarte mulţi, doreşte să-i investească peste hotare. Guvernul nostru a creat un fond special de investiţii în străinătate, care are foarte multe subdomenii: minerit, agricultură, construcţie de locuinţe şi de yone hoteliere sau turistice. Până acum, am investit deja în America, Japonia, Anglia şi Germania, iar, acum, venim şi în România. (…) Suntem interesaţi de investiţii, iar modul în care intenţia noastră de a investi în România se va concretiza ţine de dumneavostră. I-am propus domnului primar ca Braşovul să ne prezinte două proiecte pentru care există studii de fezabilitate şi le vom face cunoscute oamenilor de afaceri din Quatar”, a declarat Excelenţa Sa.

Previous Story

O brasoveanca a inregistrat cele mai multe produse traditionale in registrul national

Next Story

Brasov: Guvernul Ponta (PSD) a stopat investitiile importante pentru oras. De ce?