Brasovul si Basarabenii, expozitie in Piata Sfatului

Last Updated on mai 16, 2014

În data de 16 mai 2014, braşovenii şi basarabenii din Braşov îşi vor aduce aminte de momentul istoric în care Basarabia a fost ocupată de către Imperiul Ţarist, prin participarea la o serie de activităţi culturale şi educative, reunite sub numele de „Basarabia 200+2”, având ca invitat special pe profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga, singurul liceu cu predare în limba română din Transnistria.

10374006_10152416371234907_7956689955890998104_n

Acum 202 ani, la data de 16 mai (28 mai) 1812, în urma Tratatului de la Bucureşti (care punea capăt Războiului Ruso-Turc), Basarabia a fost anexată Rusiei. Un teritoriu prins mereu între marile puteri, Basarabia, cu trecutul său zbuciumat, a gravitat mereu către România. Ne unesc limba şi tradiţiile, oamenii şi istoria.

               Acţiunea „Basarabia 200+2” se află la a treia ediţie sub această formă şi are ca principal obiectiv promovarea culturii şi istoriei româneşti prin atragerea şi implicarea comunităţii braşovene şi basarabene din Braşov în activităţi comune.

               Proiectul a fost iniţiat de către Asociaţia de Dezvoltare LINK, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov  şi Depoul de Artă Urbană şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor şi PRIME Braşov, Asociaţia Studenţilor la Comunicare şi Relaţii Publice.  

Tabere de vară la Braşov
În urma discuţiilor avute de către oaspeţii de peste Prut cu primarul Braşovului, George Scripcaru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, viceprimarul Adrian Atomei şi primarul Predealului, Liviu Cocoş, s-a decis începerea demersurilor pentru organizarea a două tabere în vacanţa de vară la Braşov, una cu elevii de la Liceul „Lucian Blaga” şi cea de a doua cu corpul profesoral al liceului. „Consider că este relativ facil să donăm un fond de carte constând în literatură beletristică şi istorie, cu autori români, în aşa fel încât elevii care învaţă în limba română să aibă material de studiu. Dorim să sprijinim, totodată, Asociația Link, în realizarea unei tabere de copii, în vara acestui an, dându-le posibilitatea copiilor să cunoască Braşovul”, a declarat Mihai Pascu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
scripcar

               Seria evenimentelor va debuta vineri, 16 mai 2014, începând cu ora 11.00, în Piaţa Sfatului, cu expoziţia „Confesiuni din Basarabia”, în cadrul căreia vor fi expuse o serie mărturii al luptei basarabenilor pentru păstrarea limbii naţionale. Expoziţia va sta în Piaţa Sfatului până în data de 18 mai 2014.

La ora 11.30, profesorul Ion Iovcev se va întâlni cu elevii de la Colegiul Emil Racoviţă pentru a le povesti despre Lupta Românilor din Transnistria pentru a păstra limba română vie, iar de la ora 13.00, cu cei de la Colegiul Naţional Unirea

De la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, braşovenii şi basarabeni din Braşov sunt invitaţi la proiecţia gratuită a unor filme de scurt metraj realizate de regizori din Republica Moldova.

   Vă invităm să ne fiţi alături!

Liuba Beldie         Preşedinte Asociaţia de Dezvoltare LINK

Previous Story

Brasov. Cat mai costa o locuinta in oras?

Next Story

RAT Brasov prelungeste orarul de circulatie a sase linii in Noaptea Muzeelor. Si programul caselor de bilete