Last Updated on mai 16, 2014
În data de 16 mai 2014, braşovenii şi basarabenii din Braşov îşi vor aduce aminte de momentul istoric în care Basarabia a fost ocupată de către Imperiul Ţarist, prin participarea la o serie de activităţi culturale şi educative, reunite sub numele de „Basarabia 200+2”, având ca invitat special pe profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga, singurul liceu cu predare în limba română din Transnistria.
Acum 202 ani, la data de 16 mai (28 mai) 1812, în urma Tratatului de la Bucureşti (care punea capăt Războiului Ruso-Turc), Basarabia a fost anexată Rusiei. Un teritoriu prins mereu între marile puteri, Basarabia, cu trecutul său zbuciumat, a gravitat mereu către România. Ne unesc limba şi tradiţiile, oamenii şi istoria.
Acţiunea „Basarabia 200+2” se află la a treia ediţie sub această formă şi are ca principal obiectiv promovarea culturii şi istoriei româneşti prin atragerea şi implicarea comunităţii braşovene şi basarabene din Braşov în activităţi comune.
Proiectul a fost iniţiat de către Asociaţia de Dezvoltare LINK, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov şi Depoul de Artă Urbană şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor şi PRIME Braşov, Asociaţia Studenţilor la Comunicare şi Relaţii Publice.
Seria evenimentelor va debuta vineri, 16 mai 2014, începând cu ora 11.00, în Piaţa Sfatului, cu expoziţia „Confesiuni din Basarabia”, în cadrul căreia vor fi expuse o serie mărturii al luptei basarabenilor pentru păstrarea limbii naţionale. Expoziţia va sta în Piaţa Sfatului până în data de 18 mai 2014.
La ora 11.30, profesorul Ion Iovcev se va întâlni cu elevii de la Colegiul Emil Racoviţă pentru a le povesti despre Lupta Românilor din Transnistria pentru a păstra limba română vie, iar de la ora 13.00, cu cei de la Colegiul Naţional Unirea
De la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, braşovenii şi basarabeni din Braşov sunt invitaţi la proiecţia gratuită a unor filme de scurt metraj realizate de regizori din Republica Moldova.
Vă invităm să ne fiţi alături!
Liuba Beldie Preşedinte Asociaţia de Dezvoltare LINK