Brasov: Printul Charles a ramas impresionat de Prima Scoala Romaneasca

Last Updated on mai 29, 2014 Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, a vizitat miercuri, pentru prima dată, timp de mai bine de o oră, Biserica Sfântul Nicolae și Muzeul Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului. Directorul Muzeului Primei Școli Românești, Vasile Oltean, a rămas impresionat de vizită și de modul în care Prințul Charles s-a arătat interesat de tot ce i s-a prezentat.

prima

“Este o persoană deosebită. Am purtat tot timpul un dialog, s-a arătat foarte interesat și uimit de tezaurul care se află în acest muzeu, documente foarte vechi, cărțile, tiparnița, sala de clasă cu bănci foarte vechi, în care s-a așezat și Prințul Charles, dar în ultima bancă, nu în prima, despre care a spus că stau cei care nu sunt cuminți. A spus că o să revină pentru că vizita a fost scurtă. A vizitat tot Muzeul, dar prezentarea documentelor s-a făcut în grabă. Este pentru prima dată când ne vizitează, dar impresia este deosebită, este un om interesat de istorie, de tradiții, iar noi avem ce arăta”, a spus directorul Muzeului Primei Școli Românești, Vasile Oltean.

Muzeul Primei Școli Românești se află în aceeași curte cu Biserica Sf. Nicolae, ridicată în piatră începând cu anul 1495. Biserica a fost ridicată inițial în stil gotic, apoi a suferit diverse transformări în stil baroc. În secolul al XVIII-lea, planul bisericii a fost modificat prin construcția unor paraclise și a unui pridvor, iar voievozii țărilor românești au înzestrat biserica cu o colecție însemnată de icoane vechi. Lângă Biserica Sf. Nicolae se află mormântul marelui diplomat român Nicolae Titulescu, ale cărui oseminte au fost aduse din Franța, în urmă cu 10 ani. (sursa: Agerpres)

Actuala clădire a Muzeului Primei Școli Românești, declarată monument istoric, datează din anul 1760. Cele 6000 de cărți vechi și 30.000 de documente, precum și numeroase obiecte muzeale oferă publicului posibilitatea de a cunoaște adevărul istoric petrecut pe aceste meleaguri. Cel mai vechi document al muzeului este un manual de școală din secolul al XI-lea.

Moștenitorul coroanei Marii Britanii a sosit marți, în România, aterizând cu un avion privat pe Aeroportul Internațional din Târgu Mureș, de unde s-a îndreptat spre satul Viscri ( județul Brașov) unde are o casă, și, ulterior, spre județul Covasna, unde deține alte proprietăți.

Previous Story

Vodafone face angajari la Brasov

Next Story

Brasov: Brandul de apa minerala ZIZIN a ajuns la vanzari de peste 4,5 mil. euro anul trecut