BRASOV. Colegiul de Stiinte „Grigore Antipa” este „Scoala Europeana”

Last Updated on mai 26, 2014

Festivitatea de decernare a distincţiei de Şcoală Europeană a avut loc la Palatul Victoria. Prezenţi la eveniment au fost şefa reprezentanţei Delegaţiei Comisiei Europene în România, Angela Filote, preşedinţii Comisiilor Parlamentare de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport, Ecaterina Andronescu şi Angel Tîlvar, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi premierul Victor Ponta. Invitaţi au fost elevi, profesori, directori şi coordonatori de proiecte ai instituţiilor de învăţământ premiate.

scoala-europeana

65 de şcoli europene în toată ţara

În competiţie au intrat 117 şcoli din 35 de judeţe. Doar 65 au primit însă distincţia de Şcoală Europeană. La nivelul judeţului Braşov, titlul a fost acordat în acest an Colegiului de Ştiinţe „Grigore Antipa”.
Competiţia „Şcoala Europeană” se adresează unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Pentru stabilirea câştigătorilor sunt evaluate calitatea şi coerenţa managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, dar şi impactul pe care activităţile derulate în proiectele europene le-a avut asupra culturii organizaţionale a şcolii.
Competiţia „Şcoala Europeană” a fost lansată de MEN, în 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. Competiţia este recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale.

Statut reînnoit

Statutul de „Şcoală Europeană” se acordă pe o perioadă de trei ani, putând fi reînnoit. Cel mai important criteriu de acordare a acestui statut îl constituie participarea la implementarea proiectelor europene (Comenius, Leonardo, Gruntvig etc.). Fiecare şcoală candidată trebuie să demonstreze că participarea la respectivele proiecte europene a adus îmbunătăţiri în procesul educativ.
„Punerea la punct a unui dosar pentru obţinerea statutului de «Şcoală Europeană» necesită o muncă foarte laborioasă. Acest statut este doar unul care aduce prestigiu şcolii respective. La început, acest statut era însoţit şi de o sumă de bani, de până la 5.000 de euro, cu care şcoala îşi putea rezolva anumite probleme de dotare, dar, o dată cu adâncirea crizei economice, banii nu s-au mai acordat”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.
Printre unităţile de învăţământ din Braşov care deţin sau au deţinut statutul de „Şcoală Europeană” se numără şcolile gimnaziale nr. 9 şi nr. 11 (aceasta l-a reînnoit anul trecut), dar şi Colegiul „Maria Baiulescu”, Liceul „A. Mureşianu”,  Colegiul Naţional „Unirea”, Şcoala Gimnazială nr. 8 şi Colegiul Tehnic „Transilvania”. (sursa: mytext.ro)

Pentru a treia oară

Colegiul de Ştiinţe „Grigore Antipa” Braşov şi-a câştigat distincţia prin implicare susţinută. A reuşit să introducă dimensiunea europeană în toate activităţile întreprinse pentru că s-a raportat în permanenţă la practicile Uniunii Europene. Flexibilă, dinamică şi modernă, şcoala a încurajat creativitatea, coerenţa, integrarea şi deschiderea spre lume prin intermediul ştiinţelor, al informaticii, al limbilor străine şi al protecţiei mediului. A oferit tinerilor oportunitatea de a se implica în proiecte precum Comenius, în parteneriate e-Twinning, în campania „Europa, casa noastră!”, în programul Eco-şcoala sau „Săptămâna mobilităţii Europene!”. Efortul a fost încununat de succes. În 2002, Colegiul a primit  statutul de Eco–şcoală şi este menţinut până în prezent. În 2008, 2011 şi acum, în 2014, a obţinut certificarea de Şcoală Europeană.
Directorul Colegiului de Ştiinţe „Grigore Antipa” Braşov, Dana Alexandrescu (foto, a doua dn dreapta), a precizat că „la obţinerea distincţiei de Şcoală Europeană au contribuit  atât proiectele derulate prin Lifelong Learning  Programme, cât şi activităţile  susţinute de elevi şi de dascăli, alături de părinţi şi de comunitatea locală. În prezent, Colegiul de Ştiinţe „Grigore Antipa” Braşov desfăşoară proiectul Comenius „Our future lies in Europe! – Young people meeting European challenges in the 21st century” având ca şcoli partenere unităţi de învăţământ din Germania, Italia, Spania şi Polonia”.

Previous Story

Brasov: Radiologia oncologica de la Judetean ar putea fi redeschisa spre sfarsit de an

Next Story

Junii Brasovului te invita de Rusalii la Jocul din Pajistea Mare sau din Variste