Last Updated on mai 1, 2014
Asociaţia Berarilor din România a făcut un studiu privind comportamentul românilor, iar rezultatul arată că aproape 40% din ardeleni preferă să bea bere cînd se află în concediu. Mai mult, berea ocupă primul loc în topul băuturilor consumate într-o astfel de perioadă de către locuitorii Ardealului, dar şi din celelalte regiuni ale ţării. „Vacanţele, inclusiv cea de 1 Mai, de care urmează să ne bucurăm cu toţii în scurt timp, sînt dedicate relaxării alături de cei dragi, iar berea, consumată cu moderaţie, contribuie întotdeauna la buna dispoziţie a celor care o savurează. Fiind o băutură fabricată din ingrediente naturale, modernă şi contemporană, berea reuşeşte să completeze perfect stilul de viaţă actual al românilor, ocupînd un loc important în inimile lor”, a spus Constantin Bratu, director general al Asociaţiei Berarii României.
Doi din cinci români beau bere în vacanţă
La nivelul întregii ţări, rezultatele obţinute au fost similare cu cele din Ardeal: aproape 2 din 5 români beau bere atunci cînd se află în concediu. Invitaţi să menţioneze motivele care îi determină să aleagă berea, 2 din 5 români au afirmat că o preferă pentru că reuşeşte să completeze cel mai bine întîlnirile cu prietenii, iar 1 din 3 pentru că însoţeşte cel mai bine momentele petrecute cu familia. În plus, acelaşi studiu arată că 1 din 3 ardeleni consideră că berea este o sursă naturală de antioxidanţi, iar peste 60% din ei cred că un consum moderat de bere poate preveni apariţia pietrelor la rinichi. Peste o treime din consumatorii ardeleni de bere o preferă pentru că este fabricată din ingrediente naturale, iar un sfert cred că berea poate fi considerată o sursă naturală de vitamine de tip B. (sursa: Monitorul Expres)
Românii, pe locul şase în Europa la consumul de bere
Un alt aspect este acela că peste 97% din berea consumată de români este produsă în România. „Sectorul berii contribuie cu aproape 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, iar jumătate din preţul unei beri îl reprezintă taxele virate la
bugetul României“, a mai spus Constantin Bratu. Consumul de bere a scăzut anul trecut cu 10%, atingînd un volum de 16,3 milioane de hectolitri. Un român a consumat, în medie, anul trecut, 81 de litri de bere, faţă de 90 de litri în 2012. Românii a ocupat anul trecut locul şase în Europa la consumul de bere, plasîndu-se peste media europeană, de 70 de litri. Campionii Europei la băut bere sînt cehii cu 150 litri pe cap de locuitor, urmaţi de austrieci, germani, polonezi şi lituanieni.