Last Updated on aprilie 24, 2014
Dacă obiectivul corespunde, se va da „undă verde” şi aterizării unor avioane particulare, de mici dimensiuni.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat recent că în această vară o firmă din Germania doreşte să facă un zbor demonstrativ, cu o aterizare pe pista aeroportului de la Ghimbav, cu un avion fără pilot, teleghidat.
„Este vorba despre unul dintre marii constructori de avioane pe care i-a dat Braşovul şi care a lucrat la fabrica de elicoptere de la Ghimbav. Mă refer la inginerul Cătălin Gologan, fratele matematicianului Radu Gologan şi ginerele lui Iosif Şilimon, care lucrează acum în Germania şi a produs acest avion. El doreşte să facă primul zbor cu acest prototip de dronă la Braşov şi să aterizeze pe viitorul Aeroport”, a afirmat preşedintele CJ Braşov. (sursa: Transilvania Expres)
El a anunţat că la CJ Braşov s-au primit solicitări de aprobare a aterizării pe pista de la Ghimbav a unor avioane uşoare, aflate în proprietatea unor oameni de afaceri: „După cum vor evolua lucrurile, vom da sau nu aprobări!”.
Investiţie estimată la 142 milioane de lei
Lucrările de realizare a pistei au ajuns la două treimi, după cum susţine Aristotel Căncescu, „iar anul acesta vor fi scoase la licitaţie lucrările la drumurile adiacente. Pentru extinderea suprafeţelor de mişcare va fi nevoie de o investiţie de 23,08 milioane de lei (5,12 milioane de euro), doar platforma de parcare a aeronavelor urmând să aibă o suprafaţă de 18.000 mp”.
Luna trecută, aleşii judeţeni au aprobat în plen indicatorii tehnico-economici pentru cea de-a treia etapă a aeroportului braşovean, care cuprinde extinderea suprafeţelor de mişcare aeroportuare, echiparea acestora cu instalaţii de balizaj, extinderea reţelelor de canalizare pluvială şi drenaj, precum şi construcţia clădirilor operaţionale aeroportuare.
În total, investiţiile în această etapă sunt estimate la peste 142 de milioane de lei (31,5 milioane de euro), cea mai scumpă componentă fiind cea care priveşte construcţia clădirilor operaţionale – terminalul, o clădire energetică, o remiză PSI, un post control acces, un rezervor de apă şi turnul de control.